Η Υπηρεσία Copernicus Σημαίνει συναγερμό: Ο Μάιος του 2024 σπάει το ρεκόρ θερμοκρασίας για 12ο συνεχόμενο μήνα

Η Υπηρεσία Αλλαγής Κλίματος Copernicus (C3S), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρατήρησε ότι ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος παγκοσμίως που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση θερμοκρασία επιφάνειας αέρα 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020. Πρόκειται για τον 12ο συνεχόμενο μήνα που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φτάνει σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με δεδομένα του ERA5.

Το σερί των 12 μηνών επιβεβαιώνεται την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Met Office) δημοσιεύουν την Ενημέρωση Πρόβλεψης Κλίματος από Έτος σε Δεκαετία, η οποία συνθέτει τις ετήσιες έως δεκαετείς προβλέψεις που έκαναν αυτοί οι οργανισμοί για το εγγύς μέλλον για την περίοδο 2024-2028. Αυτή η έκθεση δείχνει, μεταξύ πολλών άλλων ευρημάτων, ότι είναι πιθανό τουλάχιστον μία από τις επόμενες πέντε χρονιές να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2023.

Ο Carlo Buontempo, Διευθυντής της C3S, σχολιάζει: «Είναι σοκαριστικό αλλά όχι απρόσμενο που φτάσαμε σε αυτό το σερί των 12 μηνών. Ενώ αυτή η ακολουθία μηνών με σπασμένα ρεκόρ τελικά θα διακοπεί, το συνολικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν υπάρχει σημάδι αλλαγής σε μια τέτοια τάση στον ορίζοντα». Προσθέτει επίσης: «Ζούμε σε πρωτόγνωρες εποχές, αλλά έχουμε επίσης πρωτοφανή ικανότητα να παρακολουθούμε το κλίμα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των ενεργειών μας. Αυτή η σειρά των θερμότερων μηνών θα μείνει στη μνήμη ως σχετικά ψυχρή, αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ εγγύς μέλλον, ίσως να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις “ψυχρές” θερμοκρασίες έως το τέλος του αιώνα».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνει: «Κατά το παρελθόν έτος, κάθε στροφή του ημερολογίου ανέβασε τη θερμοκρασία. Ο πλανήτης μας προσπαθεί να μας πει κάτι. Αλλά φαίνεται ότι δεν ακούμε. Σπάμε παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και θερίζουμε τους καρπούς αυτής της τρέλας. Είναι η κρίσιμη στιγμή για το κλίμα. Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε και να παραδώσουμε αποτελέσματα».

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής:

Η θερμοκρασιακή άνοδος του Μαΐου του 2024 φέρνει στο προσκήνιο τις ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Ήδη, βλέπουμε:

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές, να γίνονται συχνότερα και πιο έντονα.
  • Την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία απειλεί παράκτιες περιοχές και νησιά.
  • Αλλαγές στα οικοσυστήματα, με απώλεια βιοποικιλότητας και διαταραχή της ισορροπίας της φύσης.
  • Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με απώλεια καλλιεργειών, μεταναστεύσεις και απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η ανάγκη για δράση:

Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη και τους κατοίκους του. Είναι απαραίτητη η άμεση και δραστική δράση σε όλα τα επίπεδα, από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις έως τους πολίτες.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της υιοθέτησης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.
  • Προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, την προστασία των παράκτιων περιοχών και την προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς: Κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει μειώνοντας το δικό του αποτύπωμα άνθρακα, υιοθετώντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες κατανάλωσης και μετακίνησης.

Ο Μάιος του 2024 αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματική και επείγουσα απειλή. Είναι η ώρα να δράσουμε και να χτίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Comments are closed.