Νέα έρευνα: Mπορούμε να βλάψουμε το περιβάλλον από τον δικό μας υπολογιστή!

Η παρακολούθηση (Streaming) της αγαπημένης σου σειράς μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερή για το περιβάλλον όσο το να ζεσταίνεις το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων, ισχυρίζεται μία έρευνα της περιβαλλοντικής ομάδας Carbon Trust. Δεν είναι, όμως, τόσο βλαβερό όσο ακούγεται!

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολύ αισιόδοξα, καθώς ανέδειξαν ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το streaming μίας σειράς ή ταινίας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο είχαν υπολογίσει άλλες έρευνες στο παρελθόν.

Παρολαυτά, το πρόβλημα των εκπομπών έχει σχέση με την παραγωγή του ψυχαγωγικού υλικού και όχι με την ίδια την παρακολούθηση. Σε αυτό ακριβώς έρχεται η έρευνα να προτείνει λύσεις και τρόπους που μπορούν οι εταιρείες παραγωγής να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μάλιστα, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης και βοηθός διευθυντή της Carbon Trust, ο Andie Stephens, είπε χαρακτηριστικά: “Υπήρχε πολλή παραπληροφόρηση και παρεξήγηση σχετικά με τον αντίκτυπο του video streaming. Για αυτόν τον λόγο, θέλουμε να δώσουμε σε αυτό μία προοπτική και να βοηθήσουμε στην αύξηση της γνώσης και της κατανόησης του video streaming”.

Σύμφωνα με την έρευνα, μία ώρα παρακολούθησης ταινίας ή σειράς από έναν Ευρωπαίο εκπέμπει ίσα με περίπου 55 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Περίπου το μισό αυτών των εκπομπών προέρχεται από την ίδια την συσκευή που γίνεται η παρακολούθηση. Μάλιστα, όσο πιο παλιάς τεχνολογίας είναι η συσκευή τόσο πιο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον. Το υπόλοιπο των εκπομπών πηγάζουν από τα routers για το διαδίκτυο.

Το ελάχιστο μέρος αυτών προέρχονται από τα κέντρα δεδομένων απ’ όπου είναι αποθηκευμένες και στέλνονται οι ταινίες ή οι σειρές. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι το streaming σε υψηλή ανάλυση (High Definition-HD) δεν επιφέρει περαιτέρω σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, το streaming έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που είχε φτάσει ποτέ. Η ενέργεια, όμως, που καταναλώθηκε δεν έκανε μεγάλο κακό στον πλανήτη, αφού ολοένα και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν εξοπλισμό συμβατό με πράσινη ενέργεια.

Μία άλλη περιβαλλοντική ομάδα, η Dimpact, διεξήγαγε παρόμοια έρευνα τον Μάρτιο, ώστε να διαπιστώσει πόσο κακό είναι το streaming για το περιβάλλον. Πήραν ως παράδειγμα το γνωστό σε όλους Netflix. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια με τα παραπάνω. Μία ώρα παρακολούθησης αντιστοιχεί σε λιγότερα από 100 γραμμάρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ίδια, βέβαια, εταιρεία του Netflix μεριμνά για την βιωσιμότητα του περιβάλλον από καιρό. Στόχος της είναι οι μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του 2022. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι οικιακές εκπομπές κάθε χρήστη, αφού οι μεγαλύτερες εκπομπές προέρχονται από την παραγωγή των νέων ταινιών ή σειρών (50%) και λειτουργίες της εταιρείας (45%).

Φυσικά, οι εκπρόσωποι της εταιρείας προτρέπουν τους πελάτες τους να στρέφονται προς νέα προϊόντα και συσκευές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε να βοηθήσουν και εκείνοι στον τελικό στόχο.

Comments are closed.