ΟΒΙ: Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του European Patent Office με τίτλο «Patents for tomorrow’s plastics» σχετικά με τη βιομηχανία των πλαστικών.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στην ηλεκτρονική σελίδα του οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν αναλυτικά τη μελέτη «η οποία αποκαλύπτει τον ηγετικό ρόλο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών και πανεπιστημίων στην ανάπτυξη νέων πλαστικών που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν ή/και κατασκευάζονται από μη ορυκτές πηγές.

Τα πλαστικά έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας τον τελευταίο αιώνα, παρέχοντας μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στα οποία βασιζόμαστε καθημερινά. Ωστόσο, η μακροζωία τους ως αποβλήτων προκαλεί αυξανόμενη περιβαλλοντική ανησυχία, με περίπου 50 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων να πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς το προηγούμενο έτος.

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά. Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων ή στη δημιουργία βιοπλαστικών που αποσυντίθενται γρήγορα, καθώς και στην παροχή εναλλακτικών λύσεων στις ορυκτές πηγές για την κατασκευή νέων πλαστικών, πχ από φυτά και μύκητες. Μετρώντας τις σημαντικότερες εφευρέσεις που καλύπτονται από διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPFs), η μελέτη αποκαλύπτει τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις, τον ηγετικό ρόλο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών και το εκπληκτικά υψηλό επίπεδο Ε&Α που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια».

Comments are closed.