EDP: Κολοσσιαίες επενδύσεις για ανάπτυξη παραγωγής 1,5 GW ανανεώσιμου υδρογόνου ως το 2030

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) η διοίκηση του πολυεθνικού ομίλου δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της παραγωγής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Νέο στρατηγικό στόχο για το ανανεώσιμο υδρογόνο με δέσμευση για επενδύσεις σε έργα, που εγγυώνται περαιτέρω δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 GW, ως το 2030 έθεσε η διοίκηση της EDP κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

Έτσι, η Energias de Portugal (EDP) γίνεται μία από τις 28 μεγάλες εταιρείες, που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τη δέσμευση «H2Zero» του Παγκοσμίου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα σε συμφωνία με τον ΟΗΕ.

Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της φιλοδοξίας του πορτογαλικού ενεργειακού ομίλου, για την οποία η σημερινή παρουσία της σε στρατηγικές αγορές (όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία) και σε περιοχές, όπου υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου (πχ Γερμανία, Ινδία, Κίνα), θα είναι καθοριστικό.

Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι περιοχές με καλούς ηλιακούς και αιολικούς πόρους, υποδομές υποστήριξης, εγγύτητα σε βιομηχανικούς πελάτες, και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αυτή φιλοδοξία ενισχύει τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου της EDP, το οποίο ήδη προέβλεπε την επένδυση σε ηλεκτρολύτες υδρογόνου συνολικής δυναμικότητας 250 MW μέχρι το 2025.

Διατηρώντας ως στόχο την εγκατάλειψη της παραγωγής άνθρακα έως το 2025 και την εξασφάλιση της ολοκληρωτικά πράσινης παραγωγής ως το 2030, η EDP πιστεύει πως τα βήματα αυτά είναι καθοριστικά για μια διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, που πρέπει επειγόντως να επιταχυνθεί.

«Η EDP, ως ηγέτης της ενεργειακής μετάβασης, γνωρίζει πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα και απαιτεί άμεση δράση. Γι’ αυτό στοχεύουμε στο να εγγυηθούμε την 100% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξουμε την απαλλαγή όλων των τομέων της οικονομίας από τον άνθρακα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Miguel Stilwell d’Andrade και συμπλήρωσε: «Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ώρα να ενισχύσουμε τη φιλοδοξία και να το κάνουμε πραγματικότητα είναι τώρα».

Μάλιστα, το υδρογόνο ήταν ένα από τα θέματα, που συζητήθηκαν στο συνέδριο «Το σχέδιο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω του υδρογόνου» , με τη συμμετοχή του Miguel Setas, εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου EDP.

Έτσι, το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε κέντρα υδρογόνου, αλλά και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής. Με αυτή την επενδυτική ενίσχυση, η EDP ελπίζει να συμβάλει σε μεγαλύτερη και ταχύτερη απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, ιδίως σε τομείς όπου η διαδικασία ηλεκτροδότησης είναι πιο δύσκολη. Μια διαδικασία που – όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση του WBCSD – απαιτεί πρωτοφανή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τον καθορισμό σαφών και σταθερών ρυθμιστικών πολιτικών.

Οι κοινοί στόχοι των εταιρειών, που προσυπογράφουν τη δέσμευση«H2Zero», αντιστοιχούν στο 25% του δυναμικού απεξάρτησης από τον άνθρακα, που παρέχει το υδρογόνο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου Υδρογόνου.

Η EDP είναι μία από αυτές τις 28 εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι Iberdrola, Enel, Engie, Shell, Total), η συμβολή των οποίων θα είναι καθοριστική για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα, ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της COP26, που ολοκληρώνεται αύριο στη Γλασκώβη.

Comments are closed.