ΣΕΒ: Ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις η συμφωνία για την Κλιματική αλλαγή

Για τριπλό «πράσινο» στόχο για το περιβάλλον κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε Special Report του.

Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή περιγράφει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Special Report του για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για τριπλό «πράσινο» στόχο, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη.
Aκόμα, στην έκθεση που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα, στέκεται ιδιαιτέρως στους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαρροή άνθρακα στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, τα Βασικά Ευρήματα είναι τα εξής:

  • Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα την Ευρώπη, που θερμαίνεται περισσότερο από το μέσο όρο του πλανήτη, ενώ εντός Ευρώπης, επιβαρύνεται δυσανάλογα ο Νότος.
  • H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα, στις 5 Οκτωβρίου 2016.
  • H Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας. Δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, από τον Ιούλιο είναι σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος και έχει παρουσιαστεί η δέσμη μέτρων «Fit for 55» για την προσαρμογή στον ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ) κατά 55% έως το 2030.
  • Ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα απειλεί την προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της Ελλάδας. Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα στην χώρα, παράγουν το 27% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της μεταποίησης και απασχολούν περίπου 57.000 εργαζόμενους ή το 16% της συνολικής απασχόλησης στη μεταποίηση.Πρόκειται για κλάδους με έντονη εξωστρέφεια, υψηλή ένταση κεφαλαίου και υψηλή παραγωγικότητα εργασίας -χαρακτηριστικά που αποτελούν ζητούμενο για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Ελλάδας.
  • Οι επιχειρήσεις στηρίζουν στην πράξη την ευρωπαϊκή δέσμευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η αύξηση των στόχων για το κλίμα πρέπει να συμβαδίζει με τη διατήρηση ή και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να συνοδεύεται από την ανάπτυξη και ευρεία διάθεση ενεργειακού μίγματος χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και νέων τεχνολογιών μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών.

Παπαλεξόπουλος: «Ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας και τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Επίσης, στάθηκε στην ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα η μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σχολιάζοντας την παρουσία του στην COP26, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), έγιναν κάποια σημαντικά βήματα για την καλύτερη συνεργασία των κρατών σε κρίσιμες διαστάσεις της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι η ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να πετύχουμε τη μείωση των εκπομπών, διασφαλίζοντας παράλληλα έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αποτροπής της διαρροής άνθρακα, μια εξέλιξη που θα στοίχιζε θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές, χωρίς κανένα όφελος για το περιβάλλον.

Ο ΣΕΒ και ο επιχειρηματικός κόσμος στηρίζουν σταθερά την κλιματική φιλοδοξία της Ε.Ε. Θέλουμε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό, κάνοντας μεγάλες αλλαγές σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της μπορούν να βγουν σημαντικά ενισχυμένες από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που αποτελεί υπόδειγμα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Οι επιχειρήσεις έχουν να παίξουν καθοριστικό σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και πρέπει να τις μετασχηματίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση για όλους».

Comments are closed.