Ocean Winds: Νέα σύμβαση για την ανάπτυξη έργου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 400 MW στις ΗΠΑ

Διμερές συμβόλαιο για την παροχή καθαρής αιολικής ενέργειας 400 MW εξασφάλισε η Ocean Winds (κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών, EDPR και ENGIE) μετά την συμφωνία της Mayflower Wind Energy LLC, στην οποία συμμετέχει μαζί με την Shell New Energies, με την κυβέρνηση της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η Ocean Winds, η υπεράκτια κοινοπραξία (50%-50%) που ανήκει στην EDPR και την ENGIE, εξασφάλισε ένα διμερές συμβόλαιο (PPA) 400 MW για την Mayflower Wind Energy LLC. Η εν λόγω κοινοπραξία, που σήμερα ανήκει στην Ocean Winds (50%) και στη Shell New Energies (50%), θα παρέχει καθαρή υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Αυτά τα 400 MW του PPA προστίθενται στην ήδη εξασφαλισμένη δυναμικότητα των 804 MW που ανακοινώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019. Συνολικά, η Mayflower διαθέτει πλέον 1.204 MW εξασφαλισμένης δυναμικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mayflower Wind, Michael Brown δήλωσε για την συμφωνία: «Αυτή η απόφαση είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της ομάδας μας, των κοινοτήτων και τα εμπλεκόμενα μέρη, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί τους τελευταίους μήνες» ενώ πρόσθεσε ότι: «Επιβεβαιώνει επίσης την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της προσφοράς μας, καθώς και την τεχνογνωσία που προσφέρουν η ομάδα και οι χορηγοί μας στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία».

Η Mayflower Wind, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 800.000 νοικοκυριά ετησίως, θα δημιουργήσει 14.000 θέσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και θα αποτρέψει έως και 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως. Ως εκ τούτου, η Mayflower Wind θα βοηθήσει τη Μασαχουσέτη να εκπληρώσει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια, ώστε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο Chief operating officer της Ocean Winds, Grzegorz Gorski δήλωσε: «Γιορτάζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός καθώς κάνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια πραγματικότητα,με την παροχή καθαρής ενέργειας στους κατοίκους της Μασαχουσέτης και φέρνοντας απτά οφέλη οικονομικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ακτή» ενώ συμπλήρωσε πως:« Η Ocean Winds είναι περήφανη που συμβάλλει στην κρίσιμη προσπάθεια οικοδόμησης ενός καθαρού, βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από τη Μασαχουσέτη».

Με τη σημερινή ανακοίνωση, η EDPR αυξάνει την παρουσία της στο κομμάτι της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με 0,5 GW που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και 3,5 GW δυναμικότητας που έχει εξασφαλιστεί για εγκατάσταση, ενισχύοντας και διαφοροποιώντας έτσι τις μακροπρόθεσμες επιλογές κερδοφόρας ανάπτυξης της EDPR, διατηρώντας παράλληλα ένα ισορροπημένο προφίλ κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mayflower Wind,  είναι η κοινοπραξία (50%-50%) μεταξύ της Shell New Energies US LLC και της Ocean Winds,  η οποία αναπτύσσει μια υπεράκτια αιολική περιοχή μίσθωσης με τη δυνατότητα να παρέχει πάνω από 2.000 MW καθαρής ενέργειας χαμηλού κόστους σε πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας στη Νέα Αγγλία. Η Mayflower Wind δεσμεύεται για μηδενική ζημία, καινοτομία και ανάπτυξη της βιομηχανίας, καθώς και για επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ

Η Ocean Winds είναι μια υπεράκτια αιολική κοινοπραξία, η οποία ανήκει και δημιουργήθηκε από την EDP Renewables και την ENGIE. Και οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια καθίσταται ουσιαστικό μέρος της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, οδηγώντας στην ταχεία ανάπτυξη του τομέα και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του. Γι’ αυτό το λόγο έχουν συμπεριλάβει στη νέα εταιρεία όλο το υφιστάμενο και υπό σχεδιασμό υπεράκτιο χαρτοφυλάκιό τους.

Η Ocean Winds διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα και είναι σε θέση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υπεράκτια αγορά. Η EDPR και η ENGIE συνδυάζουν τα υπεράκτια αιολικά περιουσιακά τους στοιχεία και την σειρά έργων τους στην Ocean Winds, ξεκινώντας με συνολικά 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο να φθάσουν τα 5 έως 7 GW έργων σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και τα 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης έως το 2025. Η OW στοχεύει κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές της Ασίας, απ’ όπου αναμένεται να προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης.

Στην κοινοπραξία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η EDP Renewables, η οποία  αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο. Με έναν υγιή σχεδιασμό ανάπτυξης, περιουσιακά στοιχεία πρώτης κλάσης και κορυφαία λειτουργική ικανότητα, η EDPR γνώρισε εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει πλέον παρουσία σε 25 διεθνείς αγορές (Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Χιλή, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Κίνα, Ταιβάν, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

Η EDPR δεσμεύεται για την προώθηση των κοινωνικών εξελίξεων όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην ένταξή της στο Δείκτη Ισότητας Φύλων του Bloomberg και στο γεγονός ότι έχει πιστοποιηθεί ως Top Employer 2020 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και ως Top Workplace 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εστιασμένες στους εργαζόμενους πολιτικές της εταιρείες.

Η Energias de Portugal, S.A. (“EDP”), ο κύριος μέτοχος της EDPR, είναι μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία και πρωτοπόρος στη δημιουργία αξίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η EDP περιλαμβάνεται στον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones επί 14 συναπτά έτη.

Comments are closed.