Κακοκαιρία: Τα πάντα για τις αποζημιώσεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους τρόπους με τους οποίους θα αποζημιωθείτε.

Όσοι έχουν ασφαλιστική κάλυψη για τα οχήματά τους ή την περιουσία τους μπορούν να ζητήσουν την αποζημίωση τους και να μην περιμένουν τις…αποφάσεις της κυβέρνησης ή την δικαστική διεκδίκηση από Δήμους, Περιφέρειες και υπουργεία.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα προστασίας από καιρικά φαινόμενα που τούς αποζημιώνουν σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στο όχημά τους από χιονόπτωση, χαλάζι, πλημμύρα, πτώση δέντρου, κ.α..

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι εξτρά καλύψεις παρέχουν μία επιπλέον προστασία έναντι των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής που αυξάνονται σε ένταση, συχνότητα και σε επικινδυνότητα τα τελευταία χρόνια.

Βήμα-βήμα η διαδικασία αποζημίωσης

Αρχικά ο ιδιοκτήτης του οχήματος με τη ζημιά από φυσική καταστροφή (πτώση δέντρου, κλαριού, πλημμύρα, κ.ά.) θα πρέπει  να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρεία ώστε να καταγραφεί το συμβάν και να προωθηθεί η υπόθεση στον πραγματογνώμονα της εταιρείας.

Κατόπιν θα πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά ένα αίτημα στην Εθνική Μετεωρολογική Εταιρεία, η οποία θα πιστοποιήσει την ύπαρξη έντονων καιρικών φαινομένων κατά την ημερομηνία πρόκλησης της ζημιάς στο όχημα αλλά και την περιοχή όπου είχαν καταγραφεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι σημαντικό να λάβει το «Πιστοποιητικό Καιρικών Συνθηκών» από την ΕΜΥ για τον φάκελο του σχετικού αιτήματος.

Μόλις λάβετε το Πιστοποιητικό Καιρικών Συνθηκών της ΕΜΥ, θα το αποστείλετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να βεβαιώσετε ότι την ημερομηνία που προκλήθηκε η ζημιά στο αυτοκίνητό σας υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Καιρικών Συνθηκών για γεωγραφικό διαμέρισμα κοστίζει 14,40 ευρώ για το πρώτο 12ωρο και 8,40 ευρώ κάθε επόμενο 24ωρο.

Η έκδοση του Πιστοποιητικού

Περισσότερες πληροφορίες και υπόδειγμα αίτησης προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα βρείτε στην ειδική σελίδα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΕΜΥ:

http://www.emy.gr/emy/el/services/paroxi-ipiresion-ipoboli-aitisis

Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα αρμόδια τμήματα της ΕΜΥ ως εξής:

Αν αφορούν χαλάζι τότε η διεύθυνση αποστολής είναι: [email protected]

Για τις υπόλοιπες μετεωρολογικές παραμέτρους η διεύθυνση αποστολής είναι: [email protected].

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε κάποιο συνεργείο ή φανοποιείο ώστε να μεταφέρετε το όχημά σας και να μεταβεί ο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής σας εταιρείας για να βεβαιώσει τη ζημιά και το κόστος της επισκευής.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνεργαζόμενα συνεργεία-φανοποιεία στα οποία απλά μεταφέρετε το όχημά σας όπου και επισκευάζεται χωρίς την καθυστέρηση των πραγματογνωμόνων.

Comments are closed.