Δήμος Πεντέλης: Πρωτοβουλίες γα την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», ο Δήμος Πεντέλης αποφάσισε να βελτιώσει το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων.

Η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» και τα προβλήματα που επέφερε, κινητοποίησαν τον Δήμο Πεντέλης, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε βελτίωση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας που έχει. Για τον λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, ώστε να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και να θέσουν τις προτάσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά υποδέχθηκε τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα και τον μετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστα Λαγουβάρδο, οι οποίοι παρουσίασαν στη δημοτική Αρχή και σε υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου τις εκτιμήσεις τους για:

Α. την ένταση του πρόσφατου φαινομένου της χιονόπτωσης.

Β. τις εκτιμήσεις τους για τη συχνότητα αυτών των φαινομένων στο μέλλον.

Κοινή διαπίστωση των δύο επιστημόνων είναι ότι το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και ξεπέρασε τον σχεδιασμό του Δήμου, ο οποίος πλέον πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοια οξύτατα φαινόμενα.

«Στην πρόσφατη πρωτοφανή για την πόλη μας κακοκαιρία δεν καταφέραμε ν’ ανταποκριθούμε επαρκώς στις απαιτήσεις συμπολιτών μας σε ορισμένες γειτονιές. Είναι κάτι που μας στενοχωρεί, αλλά προχωρούμε άμεσα για να το διορθώσουμε», δήλωσε η Δ. Κεχαγιά και συνέχισε: «Θα επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, ξέρουμε μάλιστα σε ποιους τομείς και αυτό θα το κάνουμε με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, βιώσαμε όλοι μας τα αποτελέσματά της, δήμος και πολίτες, πρέπει το συντομότερο να προσαρμοστούμε στις πιο αυξημένες απαιτήσεις για την αντιμετώπισή της. Αυτή την προσαρμογή θα την κάνει ο δήμος μας με τη βοήθεια των ειδικών».

Από τη δική του μεριά, ο Ε. Λέκκας, αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού των ΟΤΑ τόνισε: «Με βάση τα τελευταία γεγονότα και με βάση την εμφάνιση όλων αυτών των φαινομένων που βιώσαμε, διαπιστώνεται η ανάγκη κατάρτισης και επικαιροποίησης νέων επιχειρησιακών σχεδίων, έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει επιτυχώς όλους αυτούς τους νέους κινδύνους, που εμφανίζονται και θα εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι νέοι αυτοί κίνδυνοι που θα συνδυάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας πολλαπλούς κινδύνους ή άγνωστες ως σήμερα μορφές κινδύνων και φαινομένων, απαιτούν νέα προσέγγιση στην κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ».

Τέλος, ο Κ. Λαγουβάρδος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της επιστήμης κατά την αντιμετώπιση των φαινομένων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είχαμε ένα φαινόμενο, που το χαρακτηρίζουμε ακραίο με πάρα πολύ ισχυρή χιονόπτωση, το οποίο χτύπησε πολύ τον Δήμο Πεντέλης, με μεγάλα ύψη χιονιού πρωτόγνωρα για την περιοχή και έντονες χιονοκαταιγίδες, οι οποίες έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση, ώστε να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες καλύτερη πληροφόρηση τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων, για να μπορούν να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις στηριζόμενοι πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες».

Comments are closed.