Πυρηνικά Ιράν: «Κόκκινη γραμμή» για την Τεχεράνη η άρση των κυρώσεων

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας για το Ιράν είναι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ είναι η “κόκκινη γραμμή” για το Ιράν στις συνομιλίες που έχει με τις παγκόσμιες δυνάμεις στην Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν αύριο, Τρίτη.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ επανέφεραν τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν, επιτρέποντας τη διεθνή πυρηνική συνεργασία με την Τεχεράνη σε σχέδια που αποσκοπούν να καταστήσουν δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη όπλων, αν και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας.

“Το θέμα της άρσης των κυρώσεων και το να ωφεληθεί το Ιράν από αυτό αποτελεί την κόκκινη γραμμή του Ιράν στις συνομιλίες”, δήλωσε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

“Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα το οποίο δεν έχει επίδραση στην οικονομική κατάσταση του Ιράν, μια υπεύθυνη (αμερικανική) κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στην συμφωνία και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν περιέγραψε χθες, Κυριακή, την κίνηση αυτή των ΗΠΑ ως “καλή αλλά ανεπαρκή“.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τα όρια που έθετε στο πυρηνικό του πρόγραμμα η πυρηνική συμφωνία του 2015, που είχε συναφθεί μεταξύ της Τεχεράνης και έξι δυνάμεων, σε αντίδραση για την απόσυρση το 2018 από αυτήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την εκ νέου επιβολή εξαντλητικών κυρώσεων στο Ιράν.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν πραγματοποιήσει οκτώ γύρους έμμεσων συνομιλιών από τον Απρίλιο στη Βιέννη, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν προβλέπεται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν γονατίσει τις εξαγωγές του πετρελαίου.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν στις 28 Ιανουαρίου καθώς οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές επέστρεψαν στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους για διαβουλεύσεις. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, δήλωσε χθες ότι σύντομα θα επιστρέψει στην Βιέννη, επιμένοντας ότι είναι ακόμη δυνατή η αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν, Αλί Μπαγερί Κανί, θα επιστρέψει στην Βιέννη αύριο, Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Comments are closed.