Ιωάννης Σμυρλής: Ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης – Αφρικής για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣΕ του Υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για τις προοπτικές κοινών δράσεων μεταξύ των δύο ηπείρων στον τομέα παραγωγής υδρογόνου.

Στις νέες προκλήσεις στο πεδίο της παραγωγής χαμηλού κόστους πράσινης ενέργειας στην Αφρική, και στην ανάγκη κοινών δράσεων μεταξύ των δύο ηπείρων σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, επάρκειας και διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, στον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Hydrogen and green shipping for clean energy: market prerequisites and green energy transition opportunities for African-EU partnership», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του 7ου EU-Africa Business Forum.

Ο Ι. Σμυρλής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη για διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Αφρικής στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου με έμφαση στις «πράσινες» μεταφορές. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και τα «πράσινα» καύσιμα, όπως το υδρογόνο, για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Τέλος, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του υδρογόνου στις θαλάσσιες μεταφορές, ο Γ.Γ. ΔΟΣΕ έκανε λόγο «για τη ζωτική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό εμπόριο» και κατ’ επέκταση για τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας, δεδομένου του μεγέθους και της ισχύος του ελληνικού στόλου».

Comments are closed.