Ολοκληρώθηκε η σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας

Σκοπός είναι η χορήγηση επενδυτικών δανείων σε ΜμΕ, οι οποίες θα ολοκληρώσουν ένα επενδυτικό πλάνο με κριτήρια καινοτομίας η ESG.

Τη σύσταση, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας με σκοπό την στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας, υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας και σε συνεργασία με τις Τράπεζες θα χορηγούνται επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μέρους του δανείου και ως κεφάλαιο κίνησης το οποίο σχετίζεται με την υλοποίηση του επενδυτικού τους πλάνου.

Δικαιούχοι θα είναι μόνο επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν ένα καινοτόμο επενδυτικό πλάνο, με συγκεκριμένα κριτήρια καινοτομίας, όπως αυτά θα περιγράφονται στην προκήρυξη, αλλά και κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), σημαντικά για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη τους, ενώ επιλέξιμοι είναι όλοι οι κλάδοι δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά αποκλειστικά καινοτόμες επιχειρήσεις και έρχεται να καλύψει το κενό χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενόψει και της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ μέσω του οποίου τα υβριδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία θα εισαχθούν ως βασική μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΑΤ ύψους 64.490.000 ευρώ για την κάλυψη του κεφαλαίου εγγυοδοσίας και των επιχορηγήσεων που θα παρέχει το Ταμείο. Τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να μοχλευθούν, είναι άνω των 120 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση και λειτουργία του Ταμείου θα έχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Comments are closed.