Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «2o Blue Economy Forum»

Είχε ως στόχο την ανάδειξη των προοπτικών των προοπτικών των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων στη γαλάζια οικονομία στην Ελλάδα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.

Το Forum που είχε ολοήμερη διάρκεια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ομιλητών, μεταξύ των οποίων Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διευθύνοντες Σύμβουλοι Ελληνικών και Διεθνών επιχειρήσεων και οργανισμών, διαχειριστές διεθνών funds, και ειδικοί επιστήμονες.

Συνεδρία για Βιώσιμες Χρηματοδοτήσεις στη Γαλάζια Οικονομία

Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν και οι βιώσιμες γαλάζιες επενδύσεις, τα εργαλεία χρηματοδότησης της, αλλά και η παράκτια και θαλάσσια τουριστική οικονομία. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  Ricardo Mourinho Félix, στη συζήτησή του με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Σπύρο Κουβέλη, υπογράμμισε τη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας στη μείωση της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τις οικονομικές ευκαιρίες που πηγάζουν από τη θάλασσα και τόνιζε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ρίσκου για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως το Blue Invest Fund που δημιουργήθηκε μαζί με την ΕΕ, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε η Επικεφαλής Τμήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας, Andreea Strachinescu, τόνισε τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τους οικονομικούς τομείς μαζί και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το BlueInvest, και το InvestEU. Χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε ότι παρόλο που υπάρχουν κεφάλαια χρηματοδότησης, υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα από κατάλληλα πρότζεκτ, και χρειάζονται περισσότερες λύσεις βασισμένων στη φύση, όπως υπογραμμίστηκε από τους διαχειριστές κεφαλαίων από τα funds Andera Partners, Ocean 14 Capital, SWEN Blue Ocean, Sustainable Investments LLC. Η εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, Dorothee Herr, τόνισε πως η Ένωση, παρόλο που πρόκειται για περιβαλλοντικό οργανισμό, εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ ή επενδύσεων ιχθυοκαλλιέργειας, για παράδειγμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Υφυπoυργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρης, τόνιζε πως «η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και αναρίθμητα νησιά αποτελεί μονόδρομο. Χέρι – χέρι με την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 20221 – 2027 θα οδηγήσουν την χώρα και την οικονομία στην επόμενη μέρα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη».

Συνεδρία για Γαλάζιες Επενδύσεις στη Βιωσιμότητα: Η Περίπτωση της Ελλάδας

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση να κινείται γύρω από την Ελλάδα και τις δυνατότητες επενδύσεων στη γαλάζια οικονομία. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε σχετικά ότι η Κυβέρνηση επενδύει στην Γαλάζια Οικονομία με συγκεκριμένα έργα όπως η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ μίλησε για το θέμα και ο Πρόεδρος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, συμπληρώνοντας πως τα κριτήρια ESG θα χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις του Υπερταμείου και πως εστιάζονται σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Την ευρωπαϊκή ματιά στη Γαλάζια Οικονομία και κυρίως στις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο συμπλήρωσε ο Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Καθηγητής, Χ. Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην πράσινη και γαλάζια οικονομία και τις προκηρύξεις της Τράπεζας για χρηματοδοτήσεις. Ο Διευθυντής Τομέα Πολιτικής Θαλασσίων Θεμάτων και Γαλάζιας Οικονομίας στην ΕΕ, Χρήστος Οικονόμου, επεσήμανε την νέα προσέγγιση της ΕΕ για τη Γαλάζια Οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη διατήρηση των Ωκεανών, τις νέες τεχνολογίες και την πρωτοβουλία BlueInvest.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO,  Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος επισήμανε ότι τη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG και πως το εργαλείο και η μεθοδολογία για αξιολογήσεις ESG, Verimpact, που έχει δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο και την εταιρεία Verture ξεκίνησε από τις Αρχές Βιώσιμης Γαλάζιας Χρηματοοικονομικής.

Χορηγοί: ΕΛΟΠΥ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ONEX Shipyards, Verimpact

Comments are closed.