Ουκρανία: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ουκρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας η τα αύξηση οφείλεται στις κινήσεις βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας  είχε δήλωσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ,  όπως ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», δήλωσε χθες ο σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων πέρασε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ

Comments are closed.