Η απόλυτη ανατροπή στις αγορές- «Βουτιά» στην τιμή του φυσικού αερίου

Η σημερινή πτώση στο κόστος οφείλεται στην αύξηση των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Μεγάλη πτώση καταγράφηκε σήμερα στις τιμές φυσικού αερίου, παρά την απότομη χθεσινή άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, η αγορά ενέργειας φαίνεται να ακολουθεί τη δική της πορεία. Έτσι μετά από ένα 4ημερο ράλι, σήμερα βλέπουμε «βουτιά» στις τιμές ενέργειας, και αυτό γιατί έχουν αυξηθεί οι ρωσικές ροές προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις παραγγελίες τους από την Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν με την ρωσική εταιρεία, και αυτό γιατί οι ρωσικές εισαγωγές είναι πιο φθηνές από ό,τι η τιμή σποτ στην ευρωπαϊκή αγορά. Την Πέμπτη παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 38% στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ σήμερα αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% σήμερα. Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, καθώς εδώ και μήνες οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη ήταν περιορισμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στις αγορές. Την Πέμπτη η αύξηση στο βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε μέχρι και το 62% (επρόκειτο για μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2005), ενώ σήμερα η τιμή του κατέγραψε μείωση έως και 28%. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται 27% χαμηλότερα στα 97,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Πτώση της τάξεως του 25% σημειώθηκε και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, οι οποίες έφτασαν στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Comments are closed.