ABB: O κρίσιμος ρόλος της ψηφιοποίησης στη «πράσινη» ανάπτυξη

Η νέα έρευνα του Ομίλου εξετάζει την τρέχουσα υιοθέτηση των λύσεων IoT και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Η ABB δημοσίευσε τα ευρήματα μιας νέας παγκόσμιας έρευνας σε επιχειρήσεις που κατέχουν ηγετική θέση σε τεχνολογίες βιομηχανικού μετασχηματισμού, εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας. Η μελέτη με τίτλο «Billions of Better Decisions: σύγχρονες επιταγές του βιομηχανικού μετασχηματισμού», εξετάζει την τρέχουσα υιοθέτηση του Industrial Internet of Things (IoT) και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προαγωγή αλλαγών. Ο στόχος της νέας έρευνας της ABB είναι να δώσει το έναυσμα για συζήτηση εντός της βιομηχανίας σχετικά με τις ευκαιρίες για μόχλευση του βιομηχανικού IoT και την ενδυνάμωση των εταιρειών και των εργαζομένων να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις που μπορούν να ωφελήσουν τόσο τη αειφορία όσο και το τελικό αποτέλεσμα.

«Οι στόχοι αειφορίας αποτελούν έναν κρίσιμο μοχλό της επιχειρηματικής αξίας και φήμης της εταιρείας, και οι λύσεις IoT διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επιτύχουν ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες λειτουργίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της ABB Process Automation Business Area, Peter Terwiesch. «Το ξεκλείδωμα των πληροφοριών που κρύβονται στα επιχειρησιακά δεδομένα αποτελεί την αρχή για να ληφθούν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια καλύτερες αποφάσεις σε όλη τη βιομηχανία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρακτικές με σημαντικά κέρδη στην παραγωγικότητα, στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και εν γένει σε χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Η έρευνα, που υλοποιήθηκε από την ABB, κατέδειξε ότι η «μελλοντική ανταγωνιστικότητα» ενός οργανισμού είναι –για το 46% των ερωτηθέντων– ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην αειφορία. Ωστόσο, ενώ το 96% των συμμετεχόντων, θεωρούν την ψηφιοποίηση ως «απαραίτητη για τη βιωσιμότητα», μόνο το 35% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εφαρμόσει βιομηχανικές λύσεις IoT. Αυτό το κενό δείχνει ότι ενώ πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες της βιομηχανίας αναγνωρίζουν τη
σημαντική σχέση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας, η υιοθέτηση σχετικών ψηφιακών λύσεων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων πρέπει να επιταχυνθεί σε τομείς όπως η βιομηχανική παραγωγή, η ενέργεια, τα κτίρια και οι μεταφορές.

Περαιτέρω βασικά διδάγματα από τη μελέτη:

  • Το 71% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι στην περίοδο της πανδημίας δόθηκε μεγαλύτερη προτεραιότητα στους στόχους αειφορίας.
  • Το 72% δήλωσε ότι αυξάνει «κάπως» ή «σημαντικά» τις δαπάνες για το βιομηχανικό IoT, με στόχο την αειφορία.
  • Το 94% συμφώνησε ότι το IoT «επιτρέπει καλύτερες αποφάσεις, βελτιώνοντας τη συνολική αειφορία».
  • Το 57% ανέφερε ότι το IoT είχε «σημαντικά θετική επίδραση» στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
  • Το σημαντικότερο εμπόδιο για τη βελτίωση της αειφορίας μέσω του βιομηχανικού IoT, παραμένουν οι τρωτότητες και αδυναμίες των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

Win-win σενάρια με το Industrial IoT

Με το 63% των στελεχών της έρευνας να συμφωνούν ότι η αειφορία είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας τους και το 58% να συμφωνούν επίσης ότι αυτή προσδίδει άμεση επιχειρηματική αξία, είναι σαφές ότι η αειφορία και οι παραδοσιακές προτεραιότητες του Industry 4.0ταχύτητα, καινοτομία, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα, πελατοκεντρικότητα– διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας σενάρια win-win για εταιρείες που επιθυμούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους, κάνοντας παράλληλα, βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η βιομηχανία ευθύνεται για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σήμερα», ανέφερε ο Peter Terwiesch. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για βελτίωση του κλίματος, όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Συμφωνία του Παρισιού, οι βιομηχανικοί οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν ψηφιακές λύσεις ως μέρος των στρατηγικών τους για την αειφορία. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε όλους τους τομείς ενός οργανισμού, είναι η λύση, καθώς κάθε μέλος του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού μπορεί να γίνει καλύτερο στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την αειφορία».

Καινοτομίες της ABB για βιωσιμότητα

Η ABB δεσμεύεται να πρωτοστατήσει με την τεχνολογία της για να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έναν πιο αειφόρο πλανήτη. Την τελευταία διετία, η ABB μείωσε περισσότερο από 25% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις δικές της δραστηριότητες. Ως μέρος της στρατηγικής της για την αειφορία το 2030, η ABB σχεδιάζει να είναι πλήρως ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να υποστηρίξει τους πελάτες της στη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO 2 κατά τουλάχιστον 100 μεγατόνους έως το 2030, δηλαδή τους ρύπους που εκπέμπουν περίπου 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Οι επενδύσεις της ABB σε ψηφιακές δυνατότητες, αποτελούν τον πυρήνα αυτής της δέσμευσης. Με περισσότερο από το 70% των πόρων Ε&Α της ABB αφιερωμένες σε ψηφιακές καινοτομίες και καινοτομίες λογισμικού και ένα ισχυρό οικοσύστημα συνεργατών, όπως οι Microsoft, IBM και Ericsson, η εταιρεία έχει ηγετική παρουσία στο Industrial IoT.

Το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών λύσεων ABB Ability TM επιτρέπει σε μια σειρά από περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση, τη διατήρηση των πόρων και την κυκλικότητα. Στις δυνατότητες αυτές περιλαμβάνονται η παρακολούθηση της κατάστασης, της υγείας και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της προληπτικής συντήρησης, της διαχείρισης ενέργειας, της προσομοίωσης και της εικονικής λειτουργίας, της απομακρυσμένης υποστήριξης και της συνεργασίας στις επιχειρήσεις.

Μερικά παραδείγματα από τις 170 και πλέον λύσεις IoT της ABB αποτελούν το ABB Ability TM Genix, το AI suite, το ABB Ability TM Energy and Asset Manager, το ABB Ability TM Condition Monitoring for Powertrains και το ABB Ability TM Connected Services για βιομηχανικά ρομπότ.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ABB Ability, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://global.abb/topic/ability/en

Τέλος, η ABB διοργανώνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, με θέμα τη σύγκλιση της ψηφιοποίησης και της αειφορίας και πώς το IoT, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και στη βελτίωση της ασφάλειας για το προσωπικό. Η δημοσιογράφος τεχνολογίας και climate investor, Molly Wood, θα συντονίσει την εικονική συζήτηση σε ένα πάνελ που θα συμμετέχουν ανώτερα στελέχη, συγγραφείς και thought leaders, για να διερευνήσουν αυτή τη σύγκλιση και το πώς οι βιομηχανικοί οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν καλύτερες και πιο αειφόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Comments are closed.