Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κατασκευάσουμε δεύτερο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στα πλαίσια της σημερινής ομιλίας του από το βήμα της βουλής ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το «παρών» στη σημερινή συζήτηση στη βουλή για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της ομιλίας του από το βήμα της βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στα μέτρα που λαμβάνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας της Ελλάδας. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία δεύτερου τερματικού  σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου  στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας. «Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από του:ς δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση. «Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε  ότι: «θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη».

Comments are closed.