EuroCommerce: Δεκτή η ελληνική πρόταση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η πανευρωπαϊκή οργάνωση εμπορίου θα προχωρήσει στη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης στην ενεργειακή κρίση ζήτησε στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο της πανευρωπαϊκής οργάνωσης του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, EuroCommerce, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, ο Πρόεδρος της EuroCommerce, Χουάν Μανουέλ Μοράλες, έκανε αποδεκτή την πρόταση άμεσης οικονομικής στήριξης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της συστημικής ενεργειακής κρίσης.

Το ΕΒΕΠ δηλώνει ότι, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, ενημερώνει διαρκώς για τις συνθήκες ναυσιπλοΐας και μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Μαύρη Θάλασσα, ενώ έχει γνωστοποιήσει τις ελληνικές προτάσεις για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια συγκράτησης των τιμών φυσικού αερίου και σιτηρών.

Στην έκτακτη σύσκεψη, επίσης, συμφωνήθηκε η υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές δραστηριότητες στις δύο χώρες, καθώς και κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του ευρωπαϊκού εμπορίου στον Ουκρανικό λαό. Η προγραμματισμένη ενημέρωση του Δ.Σ. της EuroCommerce από 3 Yπουργούς της κυβέρνησης της Ουκρανίας για τις ξένες επιχειρήσεις, την 1η Μαρτίου, 14.00 GMT+2, σύμφωνα με συγκεκριμένη ατζέντα, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αδυναμίας διαδικτυακής σύνδεσης.

Επιπρόσθετα, η task force της EuroCommerce θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη κοινής κατανόησης των επιπτώσεων για την οικονομία της ΕΕ, σε σχέση με τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, τον στάσιμο-πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται από το επιμελητήριο πως, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης, με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Πρότεινε τη χρηματοδότηση, από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στην έκτακτη συνεδρίαση, οι 27 Υπουργοί εξέτασαν όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριο και συζήτησαν την τροφοδοσία της Ε.Ε. με φυσικό αέριο και τον συγχρονισμό του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με κάθε χώρα μέλος.

Επιπλέον, η EuroCommerce δημοσίευσε, στις 25 Φεβρουαρίου, δήλωση στήριξης στον Ουκρανικό λαό και επεσήμανε πως η εμπόλεμη κατάσταση Ουκρανίας-Ρωσίας είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη για όλους που απαιτεί τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών οργανώσεων-μελών για ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Β. Κορκίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε στα μέλη του Δ.Σ. της EuroCommerce πως ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και το εμπόριο, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, που εντείνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας οι οποίες αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, με άμεση επιδότηση των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση. Εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά, ενώ επανέλαβε πως η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών.

Comments are closed.