Κύμα αντιδράσεων εναντίον του Γκ. Σρέντερ για τις θέσεις του σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες

Σφοδρή κριτική δέχεται στη Γερμανία ο πρώην καγκελάριος καθώς αρνείται να παραιτηθεί από τη Rosneft και τον Nord Stream.

Ο πρώην Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραμένει στέλεχος των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών και στη Γερμανία εξακολουθεί να δέχεται δριμεία κριτική και σημαντικές συνέπειες.

Πριν από λίγη ώρα η ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ διέγραψε τον Γ. Σρέντερ από τα επίτιμα μέλη της, διότι δεν παραιτήθηκε από τις θέσεις του στη Ρωσία. «Δεδομένης της ρωσικής πολεμικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και της σοβαρής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, η ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε ρωσικές κρατικές εταιρίες από επίτιμο μέλος της BVB δεν γίνεται αποδεκτή», ανακοίνωσε ο σύλλογος.

Απόψε όμως την αποχώρηση του Γ. Σρέντερ από το Εποπτικό της Συμβούλιο ανακοίνωσε και η εταιρία κατασκευής σηράγγων Herrenknecht, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «κοινή απόφαση» του επικεφαλής της εταιρίας και του πρώην καγκελάριου. Οι δυο τους συνδέονται με παλιά φιλία, ο κ. Χέρενκνεχτ μάλιστα τον είχε συνοδεύσει στην επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, το 2003.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η εταιρία, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη Δευτέρα την απόλυτη στήριξή της στην πολιτική της κυβέρνησης για τον «πόλεμο που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει πιστά τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί. Η εταιρία πάντως έχει τα τελευταία χρόνια περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο ελβετικός εκδοτικός οίκος Ringier, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εργαζόταν από το 2005 ως σύμβουλος για θέματα διεθνούς πολιτικής. «Η λύση της συνεργασίας γίνεται με κοινή απόφαση», ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος.

Ο Γ. Σρέντερ υφίσταται όμως δριμεία κριτική και από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του. Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον πρώην καγκελάριο να παραιτηθεί από τις θέσεις του στη Rosneft και στον Nord Stream, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στο Ανόβερο, τόπο καταγωγής του Γ. Σρέντερ, απειλεί να του αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης.

Comments are closed.