ΕΛΓΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα

Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι που η γεωργοκτηνοτροφικής τους εκμετάλλευση ζημιώθηκε από θεομηνίες καθ΄όλη τη διάρκεια του 2019.

Από την περασμένη Δευτέρα (28/2) και έως τις 28 Μαρτίου θα είναι ανοιχτό το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τους γεωργούς που δέχτηκαν πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα κατά το 2019. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αφορούν το σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) καθ΄όλη τη διάρκεια του 2019.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αφορά:

Α) Ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα. Επισημαίνεται ότι οι ζημίες από δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορούν να ενισχυθούν μόνο όταν το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2019) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Β. Ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας) σε καλλιέργειες, που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥπΑΑΤ το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2019) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας

Κάθε κάτοχος (ιδιοκτήτης ή μισθωτής) που η γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση ζημιώθηκε από αίτιο που περιλαμβάνεται στον επισυναπτόμενο πίνακα, μπορεί να υποβάλει ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, αίτηση χορήγησης ενίσχυσης σε ηλεκτρονική μορφή, για κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα στην οποία ανήκουν οι εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή, από τον εξουσιοδοτημένο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΕΛΓΑ».

Comments are closed.