Έρχεται το πρώτο Pampering Room στην Ελλάδα για την υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο

Ο Σύλλογος Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής  του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός χώρου χαλάρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης για τις ασθενείς.

«Εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα τους ζωή μετά τον καρκίνο». Αυτό ήταν το μήνυμα της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής  του Αρεταίειου Νοσοκομείου και Ιατρού, Πόπη Καλαϊτζή, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης –συζήτησης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με καρκίνο.

Η Π. Καλαϊτζή ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα, ενός χώρου που δε θυμίζει νοσοκομείο αλλά περισσότερο χώρο χαλάρωσης, φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, μια καινοτομία για τη χώρα μας και ενδεχομένως την Ευρώπη. «Θα είναι ένα χώρος που θα ανήκει στις γυναίκες με καρκίνο. Θα μπορούν να ηρεμούν με την οικογένειά τους, μια φίλη ή με ένα βιβλίο, να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου. Ευχαρίστησε παράλληλα την εταιρεία doValue Greece για την ευγενική δωρεά της για την διαμόρφωση του χώρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου, Καθηγητής Χειρουργικής, Νίκος Αρκαδόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό, συγχαίροντας το Σύλλογο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο για τις κοινωνικές δράσεις τους.

Ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος, τόνισε από την πλευρά του πως «είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Πρόσθεσε δε πως με τη δημιουργία του Pampering Room το Αρεταίειο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Αμάντα Ψυρρή, και εθελόντρια του Συλλόγου. Σύμφωνα με την Α. Ψυρρή αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες. Το pampering room είναι πρακτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία και η ευεργετική του δράση έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες.

Μιλώντας για την δική της εμπειρία στην μάχη ενάντια στον καρκίνο η δημοσιογράφος και χρονικογράφος, Ρέα Βιτάλη, συγκίνησε το κοινό με τον αυθόρμητο και ιδιαίτερα συναισθηματικό λόγο της. Ανέφερε πως κατά τις χημειοθεραπείες πήγαινε περιποιημένη και βαμμένη, αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σωματικά για τις γυναίκες να βάφονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εξαιτίας των αλλαγών στο σώμα τους. «Ένιωθα ότι πήγαινα σε μία ευλογία, πήγαινα για να γίνω καλά», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για όλους, γιατρούς, νοσοκόμους και ασθενείς να βρίσκονται σε έναν χώρο όμορφο και ευχάριστο. Επεσήμανε την ανάγκη να «περιφρουρηθεί» ο χώρος και οι παροχές να είναι συστηματικές, καθώς η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των καρκινοπαθών είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες θεραπείες.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια στο Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών – A’ Ψυχιατρική Κλινική EKΠA- Aιγινήτειο Νοσοκομείο, Αγγελική Παπαϊωάννου. Επεσήμανε πως «η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά εγγυάται έναν τόπο ασφαλείας και κατανόησης, ώστε να δώσει στην ασθενή τα κατάλληλα νοήματα που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα».

Τέλος, η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της doValue Greece, Νατάσα Κουκουράκη, με τη δωρεά της οποίας διαμορφώνεται το Pampering Room, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την ίδια την εταιρεία η συμβολή της σε αυτό το πρόγραμμα. Όπως ανέφερε «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς ότι συμβάλουμε σ’ ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο μιας ολιστικής προσπάθειας τον άνθρωπο και δίνουν έμφαση σε προσωποποιημένες ανάγκες των ασθενών. Είμαστε υπερήφανοι συνεπώς που μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να απλώσουμε μαζί ένα χέρι υποστήριξης σε γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και να τις βοηθήσουμε να κερδίσουν. Συμμετέχουμε ενεργά και ουσιαστικά στη δράση του Συλλόγου διότι πραγματικά πιστεύουμε, εμείς οι άνθρωποι της doValue Greece, ότι έχει σημασία να αξιοποιούμε την δυναμική που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας, μετουσιώνοντας αυτή τη δυναμική σε πράξη προς τον συνάνθρωπο, προκειμένου να αφήσουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα στη χώρα. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τις εταιρικές μας αρχές και δύναμη από τις προσωπικές μας ευαισθησίες επιδιώκουμε να δημιουργούμε ουσιαστική αξία για το κοινωνικό σύνολο».

Η doValue Greece έχει δεσμευθεί όχι μόνον να αναλάβει το κόστος των απαραίτητων εργασιών για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης υποδομής αλλά και να στηρίξει για τον πρώτο χρόνο την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών. Το Pampering Room της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειο Νοσοκομείου αναμένεται να ξεκινήσει να φιλοξενεί ασθενείς εντός του Απριλίου.

«Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως πρότυπο-ως πιλότος και να είναι μια παρακαταθήκη για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η Ελλάδα να πρωτοτυπήσει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από καλές πρακτικές με επιστημονική τεκμηρίωση», ανέφερε κλείνοντας η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Καλαϊτζή.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Αναστασοπούλου. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συζήτηση στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook.

Βρείτε τον Σύλλογο: Facebook | Instagram | [email protected]

Comments are closed.