Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης παρέμβασης στη δομή διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου.

Την πρόταση του 6 σημείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στις δημοσιογράφους Francine Lacqua και Anna Edwards.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Αν απλώς προβάλετε το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αυτή δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Συνεπώς, με βάση αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να κάνουμε μια πιο δραστική παρέμβαση, ουσιαστικά για την επανεκκίνηση της αγοράς, την εξισορρόπησή της, ώστε να φροντίσουμε να αποφύγουμε υπερβολικές διακυμάνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η ουσία τής πρότασής μου προς την Επιτροπή. Κατανοώ ότι πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, αλλά τουλάχιστον θέτει ξεκάθαρα την ουσία τού διλήμματος στο Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει αυτό το θέμα αύριο».

 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζουν μια πολύ ακραία κατάσταση με τους πολίτες να υφίστανται μεγάλη πίεση. Σημείωσε ότι επιδοτούνται οι λογαριασμοί, αλλά προσέθεσε ότι χρειάζεται μια πιο συστηματική παρέμβαση, και τάχθηκε υπέρ μια πανευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Comments are closed.