Άκης Σκέρτσος: Αυξημένη η νέα επιδότηση ενέργειας

Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν τους πιο ευάλωτους.

Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση – αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια. Tην προαναγγελία αυτή έκανε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.

Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων – ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες -, ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα παράπλευρο όφελος» που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι «αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ)». Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».

Ενώ θύμισε, παράλληλα, ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις φόρων, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις, «όλα αυτά έρχονται από τα πρόσθετα έσοδα». Στο ερώτημα δε, αν η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση μηχανισμού, ειδικά για τα καύσιμα, μέσω του οποίου θα επιστρέφονται κάποια ποσά στους πιο ευάλωτους, ο Α. Σκέρτσος επανέλαβε: «ο,τιδήποτε έρχεται πέραν των προϋπολογισθέντων, θα επιστρέφει στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους».

Δεν παρέλειψε όμως, να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μείωση της φορολογίας, για «επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση». Οι φόροι αυτοί, επιχειρηματολόγησε σχετικώς, «χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα σχολεία μας, τους δασκάλους μας, τα νοσοκομεία μας, το υγειονομικό προσωπικό, την ασφάλεια, τους αστυνομικούς. Αν κόψουμε αυτούς τους φόρους, είναι αντιληπτό ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος. Και σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές και οικονομία, αλλά και τη δική μας οικονομία, να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών. Τι συνέβη όταν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 10 – 12 χρόνια;», διερωτήθηκε και προχώρησε λέγοντας ότι «η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε, μπήκε σε μνημόνιο, όλοι υποφέραμε πάρα πολύ. ‘Αρα, πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν εισηγούμαστε μειώσεις φόρων χωρίς να έχουμε εναλλακτική πρόταση από πού θα καλυφθούν τα χρήματα που θα κοπούν από τους φόρους».

Comments are closed.