Το Κίεβο βάζει «τέλος» στην αγορά πυρηνικού καυσίμου από τη Ρωσία

Η Ουκρανία έχει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής γι' αυτό και προμηθευόταν καύσιμα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Energoatom, δήλωσε σήμερα πως όλοι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά όμως το προσωπικό στη μονάδα της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς δεν έχουν αλλάξει, ανέφερε.

«Οι υπάλληλοι του σταθμού βρίσκονται υπό ισχυρή ψυχολογική πίεση από τις κατοχικές δυνάμεις, όλοι οι εργαζόμενοι κατά την άφιξή τους στον σταθμό ελέγχονται προσεκτικά από ένοπλους τρομοκράτες», είπε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια.

«Όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την εργασία και θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας», είπε.

Comments are closed.