Γερμανία: Τεράστιες «παρενέργειες» εάν επιβληθεί εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η ενδεχόμενη αυτή εξέλιξη μπορεί να επιφέρει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.

Η άμεση διακοπή της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία θα είχε τεράστιες παρενέργειες, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών.

Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

«Οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν να διατηρηθούν, προκειμένου να μην επιτραπεί στον ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν ένας θρίαμβος», δήλωσε χθες βράδυ ο Ρ. Χάμπεκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Εάν ο διακόπτης γυρίσει απότομα, θα υπάρξουν διακοπές στην παροχή, φτώχεια, μαζική ανεργία. Επομένως, συνέπεια θα ήταν οι καταναλωτές να λάβουν εξαιρετικά υψηλούς λογαριασμούς, ειδικά για θέρμανση».

Ο Υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε πάντως νέο πακέτο στήριξης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της έκρηξης των τιμών της ενέργειας. «Οι αυξήσεις είναι συντριπτικές για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Ρ. Χάμπεκ και επισήμανε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ορυκτής ενέργειας. «Όλα αυτά επειδή ο φόβος για ελλείψεις ενέργειας και η κερδοσκοπία υπερθερμαίνουν το σπιράλ των τιμών», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, από την πλευρά του δήλωσε χθες βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομερό δίλημμα: «Αν και ο στόχος είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, η πλήρης διακοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού από τη Ρωσία θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη γερμανική βιομηχανία και θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή», εξήγησε.

Comments are closed.