Χρίστος Δήμας: Σημαντικός ο ρόλος της καινοτομίας στην ενεργειακή μετάβαση

Ο Yφυπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας – Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Πτολεμαΐδα.

«Η έρευνα και η καινοτομία παίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών όπου τελικά δεν θα υπάρχουν οι αρνητικές συνέπειες του λιγνίτη» τόνισε ο Yφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας – Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην Πτολεμαΐδα.

Ο X. Δήμας τόνισε ότι «οι σημαντικές λύσεις θα έρθουν από την έρευνα και την καινοτομία» και το ερευνητικό κέντρο της Πτολεμαΐδας «θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην εξεύρεση νέων πρωτότυπων και καινοτόμων λύσεων στην ενέργεια».

Επεσήμανε ότι η πολιτεία έχει αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της την έρευνα, η οποία δεν εστιάζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και απόδειξη αυτών είναι- όπως τόνισε- «η επίσημη λειτουργία του συγκεκριμένου ερευνητικού κέντρου που εδρεύει στην ακριτική περιφέρεια της χώρας». Ο X.  Δήμας δήλωσε ότι όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι «οι Έλληνες ερευνητές μπορεί ακόμη να είναι ανταγωνιστικοί σε όλον τον κόσμο ακόμη και από την Πτολεμαΐδα».

Ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του κέντρου είναι η σύνδεσή του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι «θέλουμε οι απόφοιτοι του με κάποιο τρόπο να συνδέονται μαζί του, λαμβάνοντας εμπειρία με την μορφή τη εργασίας». Πρόσθεσε τέλος ότι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου να είναι επισκέψιμες από τους μαθητές των σχολείων, «θέλουμε να μαθαίνουν εξερευνώντας τις εγκαταστάσεις του και να ανακαλύπτουν πως τα αποτελέσματα της δουλειάς των ερευνητών έχουν αντίκτυπο στην ζωή τους».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία ίδρυσης του ΕΚΕΤΑ όταν στις αρχές του 2000 τέσσερις μόλις επιστήμονες εγκαταστάθηκαν στις παλιές εγκαταστάσεις της πρώην Λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια ιδρύσεως του κέντρου που υπάρχει σήμερα.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αναστάσιος Κυριαζής, δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια χρηματοδότησης έργων που «τρέχουν » νέοι ερευνητές ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ «θα αναλάβουμε την ερευνητικά έργα που σχετίζονται με την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δημήτριος Τζοβάρας, το Κέντρο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, κατέχει την πρώτη θέση με διαφορά από τους εγχώριους ανταγωνιστές του ακόμη και από τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Ως δείγμα της κινητικότητας στο ερευνητικό πεδίο του κέντρου ανέφερε τις 17 spin off εταιρίες που λειτουργούν εντός του ΕΚΕΤΑ και πρόσθεσε ότι «όραμά μας είναι οι έρευνες και η δουλειά που γίνεται στο κέντρο να αποτελέσει την βάση τον πυλώνα της καινοτομίας στην Ελλάδα».

Το ΕΚΕΤΑ έχει 1300 εργαζόμενους σε έξι παραρτήματα του σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τον Δ. Τζοβάρα το επόμενο διάστημα «θα αποκτήσει και ένα ακόμη στην πόλη της Καβάλας».

Το προηγούμενο έτος τα έσοδα του ξεπέρασαν τα 50 εκ € εκ των οποίων το 77% προέρχονται από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, το 13 % από συμβάσεις με την βιομηχανία και μόλις το 10% από δημόσια χρηματοδότηση .

Τέλος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε ότι, η περιφέρεια «χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου με 4,5 εκ €». Ανακοίνωσε ότι «θα προσφέρει επιπλέον 200.000 € για την επέκταση των εγκαταστάσεων του» και ότι έχει προγραμματίσει «την χρηματοδότηση ενός πράσινου πρότζεκτ ύψους 350.000 €» που προβλέπει σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας στην δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) με χρήση Υδρογόνου που θα καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, τις ενεργειακές ανάγκες του βρεφονηπιακού σταθμού που λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, του ξενώνα Αυτόνομης διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο καθώς και των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου του ΕΚΕΤΑ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμος με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρεί έκταση 13 στρεμμάτων για την δημιουργία των εργοστασίου ΣΗΘΥΑ.

Στην τελετή των εγκαινίων του ΕΚΕΤΑ παραβρέθηκαν οι βουλευτές, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο Πρύτανης του ΠΔΜ, Θεόδωρος Θεοδουλίδης και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής δυτικής Μακεδονίας.

Comments are closed.