Μπόρις Τζόνσον: Να μπει ένα τέλος στον «εθισμό» στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε σημερινό άρθρο της κατέκρινε κατηγόρησε τη Δύση ότι μέχρι τώρα άφησε τον Πούτιν «να τη γλιτώσει», ενώ εξαρτήθηκε περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πίεσε σήμερα τις δυτικές χώρες να βάλουν τέλος στον «εθισμό» τους στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών διέπραξαν ένα «φοβερό λάθος» όταν επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να τη γλιτώσει» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 ενώ ταυτόχρονα εξαρτήθηκαν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Όταν τελικά εξαπέλυσε τον ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, ήξερε ότι ο κόσμος θα δυσκολευόταν να τον τιμωρήσει. Ήξερε ότι είχε δημιουργήσει έναν εθισμό», γράφει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός. «Ο κόσμος δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυτόν τον συνεχή εκβιασμό», υπογραμμίζει, ζητώντας «να μπει τώρα τέλος» στην εξάρτηση αυτήν.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται πολύ περισσότερο από αυτά, οργανώνεται για να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα φέτος.

Υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία του Πούτιν «δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα άλλο» που «να θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει», ο Τζόνσον εκτιμά ότι «αν ο κόσμος θέλει να βάλει τέλος στην εξάρτησή του από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μπορούμε να του στερήσουμε τα χρήματα, να καταστρέψουμε τη στρατηγική του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Τζόνσον μίλησε στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι προφανές, είπε, ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνέβαλε στην έκρηξη της τιμής των υδρογονανθράκων, της τιμής του πετρελαίου».

«Αν θέλουμε να αντισταθούμε στον εκφοβισμό του Πούτιν, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον εκβιασμό, όπως δυστυχώς συνέβη σε τόσες πολλές δυτικές χώρες, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», επέμεινε. Για αυτό απαιτείται «να μιλήσουμε με άλλους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο», συνέχισε «και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο, μεγαλύτερο συνασπισμό».

Ο Τζόνσον σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησής του για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία περιλαμβάνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξορύξεις υδρογονανθράκων από τη Βόρεια Θάλασσα, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Comments are closed.