Α. Σδούκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος της Ευρώπης

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το «παρών» στο 3ο Συνέδριο για την Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και τη Ανατολική Μεσόγειο.

Η  Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, ο Dr. Andrew Light, Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής  Γιάννης Μανιάτης, συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, στo πλαίσιo του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συζήτηση την οποία συντόνισε, ο Νικόλαος Κατσίμπας, μέλος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, η κα. Σδούκου τόνισε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές για LNG, τον αγωγό TAP, την διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης. Ακόμα μίλησε για την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και για το East Med Gas Forum.

Η Ελλάδα έχει εστιάσει σε 4 βασικούς τομείς: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, την κυβερνο-ασφάλεια και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, τόνισε η κα Σδούκου.

«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Light είπε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα την βοηθήσουν στην μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα την στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής κ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι η μόνη που τα τελευταία 10 χρόνια έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε.

Η νέα εποχή (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στην συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε μακροχρόνια συμβόλαια να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Comments are closed.