Πώς η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην ενέργεια

Το ζήτημα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας του 3ου Συνεδρίου για τη Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα της δεύτερης μέρας του 3ου Συνεδρίου για τη Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον, στις 14- 15 Μαρτίου 2022. Στη συζήτηση για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, Dr. Andrew Light και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλαος Κατσίμπας, μέλος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για τις κοινές αξίες και τους στόχους που ενώνουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η κοινή αυτή προσπάθεια έχει οδηγήσει σε πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Α. Σδούκου τόνισε ότι όλα τα αξιοσημείωτα έργα που έχουν υλοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια είχαν την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Α. Σδούκου μίλησε για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές για LNG, τον αγωγό TAP και στον ΔΕΣΦΑ Αλεξανδρούπολης. Ακόμα, ανέφερε την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και το East Med Gas Forum. Υπογράμμισε ότι πιστεύει ο η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν κομβικό και στρατηγικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί η Α. Σκούκου δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Για παράδειγμα, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για διαφοροποίηση αναφορικά με την προμήθεια ενέργειας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το να συνεχιστεί η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Α. Σκούκου, η Ελλάδα έχει εστιάσει σε 4 βασικούς τομείς: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, την κυβερνο-ασφάλεια και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Dr. Andrew Light είπε ότι η σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες κρίσεις. Η πρώτη είναι ο ανήθικος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία. Η δεύτερη μεγάλη κρίση είναι η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της οποίας πρέπει πάντα κατά τον Dr. Andrew Light να παραμένει ο βασικός στόχος. Επομένως, τόνισε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε ταυτόχρονα τόσο για να διασφαλίσουμε την επάρκειά των ενεργειακών προμηθειών όσο και για να επιτύχουμε τη διαφοροποίηση τους. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο. Για τον λόγο αυτό οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα τη βοηθήσουν στη μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα τη στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», είπε.

Ο καθηγητής, Γ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι το μόνο οικονομικό και πολιτικό ζήτημα που τελευταία 10 χρόνια έχει τη στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας. Είπε ότι τα περισσότερα από το έργα που υλοποιούνται τώρα είχαν σχεδιαστεί προ δεκαετίας. Η σταθερότητα αυτή όπως τόνισε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελληνική κοινωνία.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε. Ο Γ. Μανιάτης τόνισε πως θεωρεί πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την κομβική σημασία του East-Med για την ενεργειακή διαφοροποίηση που αποζητά η Ευρώπη.

Κατά τον Γ. Μανιάτη, η νέα εποχή (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στη συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο τα μακροχρόνια συμβόλαια θα εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές, χωρίς να είμαστε ευάλωτοι στις όποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», κατέληξε.

Comments are closed.