ΒΕΑ για νέα μέτρα: Μερική ικανοποίηση των αιτημάτων

Σε ανακοίνωση του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανέφερε ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούν αναμφίβολα μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που την σαρώνει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «πρόκειται απλά, για μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία».

Όπως σημειώνεται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας – άκουσαν με ικανοποίηση την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων που είχαν ζήτησαν πρόσφατα:

«-Από μεν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, αλλά και η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 στις 96 δόσεις.

-Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αναδρομική επιδότηση για 3 μήνες, σε ποσοστό 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που καλύπτει σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, προσλαμβάνει ακόμη η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για τη στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Ωστόσο, ο κλοιός γύρω από την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πλέον ασφυκτικός και απαιτείται να δοθεί άμεσα συνέχεια από την Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και οι θέσεις εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης 3,2 εκατ. πολιτών, 1,4 εκατ. νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή, ούτε και να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεραστεί και η νέα κρίση.

Το μέγεθός της όμως, είναι τέτοιο, που για να ξεπεραστεί πρέπει να διατεθούν «όπλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ακρίβεια. Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, αλλά οφείλει να επιμείνει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου».

Comments are closed.