Μάριο Ντράγκι: Σημαντική η αυριανή συνάντηση για την ενέργεια

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη συνάντηση της Ρώμης θα συζητηθούν μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Η αυριανή συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι σε σχέση με την αυριανή συνάντησή του, στην Ρώμη, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαλάρωση των μέτρων προστασίας και πρόληψης του κορονοϊού

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων προστασίας και πρόληψης του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την 1η Απριλίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαίο, πλέον, στους ανοικτούς χώρους, και από την 1η Μαΐου δεν θα χρειάζεται ούτε στους κλειστούς χώρους.

«Η ιταλική εκστρατεία εμβολιασμού είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Το 89,6 % του πληθυσμού μας έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και πάνω από 380.000 πολίτες έχουν λάβει την τρίτη δόση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Σπεράντσα πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χορήγησή της στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνον στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες και, πιθανώς, σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Επιβεβαιώνεται , επίσης, ότι πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί, στο τέλος του μηνός, η επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία, έως τώρα, συμβούλευε την κυβέρνηση της Ρώμης. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργεί μια επιχειρησιακή μονάδα, για την διαχείριση των εμβολιασμών και των όποιων, άλλων αναγκών.

Ουκρανική κρίση

Με αναφορά στην ουκρανική κρίση, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «από μέρος του Πούτιν δεν υπάρχει βούληση για ειρήνη, αλλά για πόλεμο» , διότι «και σήμερα το πρωί η Ρωσική Ομοσπονδία διέψευσε οποιαδήποτε δυνατότητα προόδου».

«Από την αρχή του πολέμου, είδαμε ότι υπάρχει μια αποφασιστική στάση υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Είναι σαφές, όμως, ότι πρέπει να αναζητηθεί η ειρήνη, πάση θυσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, είναι σίγουρα αξιόπιστοι συνομιλητές».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επανέλαβε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, σε ό,τι αφορά την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα σημειωθεί μια επιβράδυνση αλλά κανείς, μέχρι τώρα, δεν προβλέπει ότι θα μπούμε σε οικονομική ύφεση».

Comments are closed.