Ρώσος ολιγάρχης παραιτήθηκε από τη Novatek

Πρόκειται για τον Γκενάντι Τιμτσένκο, άνθρωπο του Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου από το 2009.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων εναντίον του για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν ανακοίνωσε τον λόγο της παραίτησής του, ενώ εκπρόσωπος του ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2009, δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Τιμτσένκο και άλλων ρώσων δισεκατομμυριούχων που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν.

Ο ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη στην λίστα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ήταν ο έκτος τη τάξει ρώσος δισεκατομμυριούχος ($22 δισ.) τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πετροχημικής Sibur και συνιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Gunvor με έδρα την Ελβετία. Ο ρώσος ολογάρχης πούλησε το μερίδιό του στην Gunvor το 2014, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Τιμτσένκο έχει δηλώσει ότι ήταν ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης στην δεκαετία του 1990, όταν ο Πούτιν ξεκινούσε την πορεία του προς το Κρεμλίνο ως συνεργάτης του τότε δημάρχου της πόλης, Ανατόλι Σομπτσάκ.

Comments are closed.