Λιθουανία: Εντατικές εργασίες για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Ο λιθουανός Πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, δήλωσε ότι οι νέες ενεργειακές συμφωνίες τις χώρας θα επιτρέψουν σύντομα τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών.

Η Λιθουανία εργάζεται για να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία, δήλωσε ο λιθουανός Πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους μετά την συνάντησή του με τον ολλανδό Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Πολωνία, η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση με την Σουηδία, ο συγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος με την ηπειρωτική Ευρώπη – όλα αυτά δείχνουν ότι η Λιθουανία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς καθόλου ρωσικές ενεργειακές πηγές», δήλωσε ο λιθουανός Πρόεδρος μετά την συνάντησή του με τον ολλανδό Πρωθυπουργό.

«Έχουμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, όπως με την υποκατάσταση φυσικού αερίου μέσω αγωγών με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και με την προετοιμασία να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο από άλλες χώρες. Ο ενεργειακός μας συγχρονισμός θα έχει σύντομα ολοκληρωθεί και τότε η Λιθουανία θα είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την τροφοδοσία τους σε ενέργεια και απλώς δεν μπορούν να την διακόψουν από την μία μέρα στην άλλη, δήλωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε.

«Υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης εξαρτώνται ακόμη ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο και με το ρωσικό φυσικό αέριο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο ολλανδός Πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας. «Πρέπει να υπάρξει απομόχλευση από αυτήν την εξάρτηση. Χρειάζεται να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο», πρόσθεσε.

Comments are closed.