ΕΥΔΑΠ: Συνεχίζει τις δράσεις για την Εβδομάδα Νερού

Η εταιρεία πραγματοποίησε την εκδήλωση με τίτλο: «Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό».

Η ΕΥΔΑΠ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση μεταξύ φορέων και πολιτών, με τίτλο «Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό», στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νερού που διοργανώνει η εταιρεία.

Την ψηφιακή εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, την συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Πρωτονοταρίου, ενώ συμμετείχαν 14 ομιλητές από τη ΕΥΔΑΠ και άλλους σημαντικούς οργανισμούς της Αθήνας. Καλεσμένοι από τον Δήμο Αθηναίων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών μαζί με στελέχη της ΕΥΔΑΠ μίλησαν για διαφορετικές πτυχές της διαχείρισης του νερού στην πόλη, ενώ είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν ζωντανά τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΥΔΑΠ, Ευτυχία Νεστορίδη, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην υδροδότηση της Αθήνας, ενώ ο  Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης, παρουσίασε στο ακροατήριο τις ενέργειες της εταιρείας για τη διαχείριση και τη μείωση του μη
ανταποδοτικού νερού.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία μάθει από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, Ευθύμιο Λύτρα, σχετικά με την υψηλή ποιότητα νερού της πόλης, ενώ για την αξία του μη πόσιμου νερού, τα αθέατα υπόγεια ύδατα και την επαναχρησιμοποίηση υδάτων, μίλησε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Σαχίνης.

Περνώντας στη διάσταση της βιωσιμότητας του φυσικού πόρου, η Αρχιτέκτων-Συντονίστρια Τεχνικών Υπηρεσιών, Στέλλα Αθανασίου, μαζί με τον Υπεύθυνο Περιβάλλοντος Χώρου, από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σωτήρη Τσέκα, μίλησαν για το χαμηλό αποτύπωμα νερού και τον ρόλο του μεγάλου αυτού φορέα της πόλης στη διαχείριση του, ενώ για την επαναχρησιμοποίηση νερού και τα έργα της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, τοποθετήθηκε η Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ, Γεωργία Στεφανάκου.

Εμβαθύνοντας στην ίδια θεματική, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μυήθηκαν στους όρους της παραγωγής ενέργειας και συγκεκριμένα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, από την Γενική Διευθύντρια Μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, Αντιγόνη Συνοδινού, ενώ για το φλέγον ζήτημα της μείωσης πλαστικού/φιαλών εμφιάλωσης νερού μίλησε η Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Χριστίνα Ζέρη.

Επιπλέον, για τις τεχνολογίες ορθολογικής χρήσης νερού και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης νερού και μείωσης κατανάλωσης, μίλησε στο forum ο Καθηγητής Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Χρήστος Μακρόπουλος και ακόμα πιο συγκεκριμένα για την καινοτόμο τεχνολογία Sewer Mining που εφαρμόζεται και από την ΕΥΔΑΠ, μίλησε η Ερευνήτρια Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Κλειώ Μονοκρούσου.

Τέλος, θέτοντας το ζήτημα της ανθεκτικότητας στην Αθήνα, μίλησε για το νερό και την κλιματική αλλαγή, η Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη, αλλά και για το επίκαιρο θέμα της παρουσίας κορωνοϊού, φαρμακευτικών ουσιών και ναρκωτικών στα λύματα, τοποθετήθηκε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, μιλώντας για τον κοινωνικό χαρακτήρα νερού και τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών σε αυτό.

Το Athens Water Forum με την εκδήλωση «Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό», αποτελεί την πρώτη δημόσια δράση της ΕΥΔΑΠ με τη συμμετοχή πολιτών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Fiware4water», που διερευνά τη χρήση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του νερού. To Forum έχει την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας και ενίσχυσης δικτύων από όλον τον κόσμο για την προώθηση κοινών ιδεών σχετικά με το νερό.

Comments are closed.