Halliburton: Ανέλαβε το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Καβάλα

Η Energean ανέθεσε στην εταιρεία τη μελέτη του υπεδάφους στη Λεκάνη του Πρίνου.

Μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, στην Καβάλα ανέθεσε στην Halliburton η Energean.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα καταστήσει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο γενικότερα. Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Είμαστε χαρούμενοι που επεκτείνουμε την ήδη ισχυρή σχέση μας με την Energean και για το ότι θα συνεργαστούμε στενά σε αυτήν μελέτη, συνδυάζοντας την βαθιά γνώση της περιοχής του Πρίνου από την Energean με τη βαθιά γνώση της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Halliburton για την Ευρώπη, την Ευρασία και την περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, Martin White. «Το συγκεκριμένο project θα αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Προσβλέπουμε στο να υποστηρίξουμε την Energean στην πορεία της προς της ενεργειακή μετάβαση».

«Πρόκειται για ένα project – ορόσημο και είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με την Halliburton σε αυτό», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα, Δρ. Κατερίνα Σάρδη. «Ο Πρίνος θεωρείται ως ο ιδανικός τόπος για την υποδοχή μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα με εκτιμώμενη δυνατότητα αποθήκευσης έως και του 50% των εκπεμπόμενων από την εγχώρια βιομηχανία ρύπων για ένα διάστημα 20 ετών, αρχής γενομένης από το 2025. Η μοναδική τεχνογνωσία της Halliburton και η εξοικείωσή της με τον Πρίνο εγγυάται το επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και θέτει τις βάσεις για την επιτυχημένη υλοποίηση ενός project που είναι καθοριστικό στην πορεία της Energean προς ένα μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πριν το 2050».

Comments are closed.