Γ. Οικονόμου: Κατανοούμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι συνώνυμο της αξιοπρεπής διαβίωσης

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPΕΝ, ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η απευθείας στήριξη που δίνουμε στους πολίτες, είναι το μέτρο που μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα η κρίση. Έχουμε σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων. Δεν έχουμε αφήσει καμία κοινωνική ομάδα μόνη της και δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε νέες δυνατότητες», επισήμανε επίσης ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως «χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, χωρίς φούμαρα, χωρίς να εμφανίζουμε την πραγματικότητα άλλη από αυτή που είναι, όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος κάτι κάνει, για να μην έχουμε ακόμα πιο ακραία προβλήματα. Και αυτός που το κάνει είναι η Πολιτεία. Και το κάνει με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η χώρα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες αυξήσεις εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων. «Αυξήσεις που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου και σε μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτή και η χώρα μας, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες πάρα πολύ μεγάλες. Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση με συνέπεια, με σχέδιο, με μια πολιτική σώφρονα, από το Σεπτέμβριο κάνει ό,τι είναι δυνατόν, εξαντλεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτές».

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου στη συνέντευξή του στο OPEN, μαζί με τη στήριξη από την κυβέρνηση «ένας δεύτερος πυλώνας είναι ο έλεγχος της αγοράς με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η συντεταγμένη Πολιτεία, είτε αυτό αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε αφορά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, για να αναχαιτίσουμε την οποιαδήποτε πρόθεση έχουν ορισμένοι να αισχροκερδήσουν. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί στη Βουλή και έχει πει ότι μόλις προσδιοριστούν από τη Ρ.Α.Ε. αυτά τα υπερκέρδη, τα «ουρανοκατέβατα», η Κυβέρνηση θα τα φορολογήσει με έναν υψηλότατο συντελεστή 90%. Ό,τι ποσό προκύψει, θα έρθει στον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να προστεθεί στην ενίσχυση που ήδη δίνουμε και που ήδη αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Ό,τι προκύψει από τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών θα έρθει να προστεθεί σε αυτή την ενίσχυση και θα επιστραφεί στους πολίτες και, κυρίως, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι δύσκολη, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, την αγανάκτηση, τις δυσκολίες του κόσμου να πληρώσει. Οφείλουμε, όμως, να λέμε την πραγματικότητα. Είναι τέτοιες οι αυξήσεις στο ρεύμα που καμία πολιτική σε καμία χώρα από μόνη της, δεν μπορεί να τις μηδενίσει. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να τις μετριάσει με συνεχείς παρεμβάσεις, είτε αφορά τα οικιακά, είτε τα αγροτικά, είτε τα επιχειρηματικά τιμολόγια, που θα δουν και αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε όσο μπορούμε το αποτύπωμα των αυξήσεων. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι η Δ.Ε.Η. χθες ανακοίνωσε ζημιές. Έδωσε 800 εκατομμύρια για εκπτώσεις απευθείας στους πελάτες που ήρθαν να προστεθούν στην ενίσχυση που έδωσε το Κράτος».

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, «το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος» είχε 20 και 30 ευρώ και έχει φτάσει στα 130, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά, «είναι τόσο υπέρογκες οι αυξήσεις, που δεν οφείλονται σε μια εσωτερική στρέβλωση, δεν είναι ότι κάτι δεν έγινε καλά εδώ. Δεν είναι αυτά που ακούγονται αριστερά-δεξιά για να δηλητηριάζουν τα μυαλά του κόσμου, ότι η χώρα αποτελεί την εξαίρεση στις ενεργειακές ανατιμήσεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δύο συνταγές για κόμματα και πολιτικούς απέναντι σε αυτή την κρίση: Πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει κανείς και να τη λέει στον κόσμο με γενναιότητα, με στοιχεία, με τεκμηρίωση ή να προσπαθεί να τον πείσει ότι μπορεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Να προσπαθεί να δηλητηριάσει τα μυαλά των ανθρώπων και να μας ξαναοδηγήσει πάλι σε συνθήκες σαν κι αυτές που ξαναζήσαμε στη χώρα με αντίστοιχες υποσχέσεις.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο, πρωτοφανές φαινόμενο πολύ μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να προσπαθεί, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει -και το αποδεικνύουμε με αριθμούς, με το τι γίνεται και στο εξωτερικό με τη σύγκριση με μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες και πώς διαμορφώνεται η αγορά εκεί- προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις με επαγγελματικό ρεύμα, οι φούρνοι ή μικρά γραφεία επαγγελματιών που κι αυτοί είχαν δει τεράστιες ανατιμήσεις, θα πάρουν αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και διπλάσια στήριξη για τον Απρίλιο σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «Δεν είναι το ίδιο πράγμα η αγορά των ενοικίων με την αγορά της ενέργειας. Στην αγορά της ενέργειας για να έχει αποτέλεσμα το «πλαφόν», πρέπει να τεθεί διεθνώς στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου. Διότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν κάτι που θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα είναι σαν να του δίνεις κάτι από τη μία τσέπη και να του το παίρνεις με πολύ χειρότερους όρους από την άλλη. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός είναι που έβαλε πρώτος το θέμα στο τραπέζι και έχτισε και συμμαχίες και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προς την κατεύθυνση να μπει το πλαφόν διεθνώς στις τιμές φυσικού αερίου».

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση

«Η απευθείας στήριξη που δίνουμε στους πολίτες, είναι το μέτρο που μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα η κρίση. Έχουμε ομάδες επαγγελματικές ομάδες και καταναλωτές, που, κατά καιρούς, θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη στήριξη. Έχουμε μπροστά μας την καλοκαιρινή περίοδο, που οι αγρότες θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη. Τα ποτίσματα απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Και εκεί κανείς πρέπει να δει πώς θα σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων. Δεν έχουμε αφήσει καμία κοινωνική ομάδα μόνη της και δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε νέες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση πώς πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση, να μπορούν να μαγειρεύουν, να μπορούν να πλένονται, να μπορούν να ζεσταίνονται. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της διάστασης και της ταύτισης αυτής. Και χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, χωρίς φούμαρα, χωρίς να εμφανίζουμε την πραγματικότητα άλλη από αυτή που είναι, όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος κάτι κάνει, για να μην έχουμε ακόμα πιο ακραία προβλήματα. Και αυτός που το κάνει είναι η Πολιτεία. Και το κάνει με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός, που δεν βλέπει τι γίνεται στον κόσμο και όλα τα χρεώνει στον Μητσοτάκη. Η πανδημία, ήταν η «πανδημία- Μητσοτάκη», η δήθεν ύφεση, θα ήταν «ύφεση-Μητσοτάκη», οι αυξήσεις, είναι «αυξήσεις-Μητσοτάκη», η ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι «ρήτρα-Μητσοτάκη», το γεγονός ότι το φυσικό αέριο πήγε από τα 20 ευρώ στα 130 διεθνώς, είναι και αυτό προφανώς εύρημα Μητσοτάκη. Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: Είτε δεν μπορούν να καταλάβουν και να ερμηνεύσουν τι γίνεται στον κόσμο -δεν είναι απίθανο να συμβαίνει, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, το ίδιο συνέβαινε και το 2015- ή δεύτερον -που κι αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό- προκειμένου να στήσουν αυτό το αντιπολιτευτικό αφήγημα, έχουν επιλέξει συνειδητά να δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων και να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες».

Λένε ψέματα και λυπάμαι που το λέω τόσο απλά και απόλυτα, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή, θα ήταν χρήσιμο όλοι να συνεισφέρουν με ιδέες και με εφαρμόσιμες προτάσεις. Πού κάνουμε «πλάτες»; Σε ποια συμφέροντα; Πού είναι το 1,5 δισ. που λένε; Επικαλούνταν τη Ρ.Α.Ε.. Η Ρ.Α.Ε. είπε ότι ακόμα δεν έχει βγάλει αποτελέσματα. Μας είχαν πει για το προηγούμενο διάστημα όλο ότι η Δ.Ε.Η. κερδοσκοπεί και γι’ αυτό την πουλήσαμε στους ιδιώτες δήθεν τη Δ.Ε.Η., για να βγάλουμε έναν σωρό λεφτά από την κρίση και να βγάλουν χρήματα και να πλουτήσουν οι μέτοχοι και ανακοινώνει η Δ.Ε.Η. ζημιές. Δεν είναι ο καθένας υποχρεωμένος να ξέρει ακριβώς πώς λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα και το τι γίνεται, οι υπεύθυνοι πολιτικοί, όμως, είναι. Κυρίως εκείνοι που έχουν και στο παρελθόν συμπεριφερθεί στην ελληνική κοινωνία με τον ίδιο τρόπο. Που έχουν ξανατάξει «λαγούς με πετραχήλια», που έχουν ξαναπεί ψέματα, που έχουν ξανακαλλιεργήσει ουτοπίες, που έχουν παραδεχθεί αυταπάτες. Και σε αυτή την κρίση τώρα συνεχίζουν».

Κλείνοντας την συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κοινωνία. Βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Και συμμεριζόμαστε την απαίτηση του κόσμου να δουλεύουμε συνεχώς, να προσπαθούμε συνεχώς, για να βρίσκουμε καινούργιες δυνατότητες και να προσθέτουμε στη στήριξη που ήδη έχουμε κάνει. Και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και με πολύ μεγάλη σεμνότητα.

Η Κυβέρνηση δεν έχει ιδεοληψίες. Δεν αντιμετωπίζει με ιδεοληψίες την κρίση αυτή, όπως δεν αντιμετώπισε με ιδεοληψίες και την κρίση του κορονοϊού και της πανδημίας, όταν με μια γιγαντιαία οικονομική ενίσχυση κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία και τη βοήθησε να επανεκκινήσει. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύουν στην παρέμβαση, δεν πιστεύουν στην ισχύ του κρατικού μηχανισμού, στα δύσκολα. Η ιστορία όμως άλλο αποδεικνύει. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση που να έχει στηρίξει τόσο πολύ κρατικές δομές και την ελληνική κοινωνία, όσο αυτή η Κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας. Το ίδιο κάνουμε και τώρα».

Comments are closed.