Γερμανία: Η δύσκολη πορεία προς την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Η χώρα τάσσεται πλέον υπέρ ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς χάρη στα μέτρα που έχει λάβει έχει καταφέρει να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτησή της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην επιβολή διαφόρων πακέτων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές είχαν ως στόχο να «χτυπήσουν» τη ρωσική οικονομία σε διάφορους τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο αγροδιατροφικός, ο ενεργειακός, κλπ. Ωστόσο, τα μέτρα κατά της ρωσικής ενέργειας υπήρξαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα. Αυτό γιατί η εξάρτηση πολλών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσικής ενέργεια σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση είχαν οδηγήσει στην άρνηση λήψης περιοριστικών μέτρων. Ένα από τα κράτη που είχαν εναντιωθεί εντονότερα σε ένα επικείμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια ήταν η Γερμανία. Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ωστόσο, χάρη στη λήψη μέτρων από πλευράς της, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει και μαζί και η στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Υπουργός ζήτησε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μερικών εβδομάδων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, είπε ο Ρ. Χάμπεκ.

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί από 55% σε 35%.

Η πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου συνεχίζει ωστόσο να προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτική υπήρξε η στάση της πόλης Σβεντ, η οποία σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, εξέφρασε τις ενστάσεις της στο ενδεχόμενο επιβολής ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», έγραψαν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρ. Χάμπεκ.

Ο Υπουργός τόνισε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες. Και αυτό γιατί θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», είπε.

Τέλος, ο Ρ. Χάμπεκ κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανεξαρτητοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Comments are closed.