Κ. Μητσοτάκης: Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξεις.

«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητάς μας

«Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και κοινωνική συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητας της πολιτικής μας και σε αυτήν την προσπάθεια Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν μαζί και από κοινού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, τα οποία έγιναν παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου και του μητροπολίτη Άνθιμου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει να κάνει ακόμα πολλά.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, γίνεται πράξη με τη λειτουργία του νέου Γηροκομείου, προσθέτοντας πως πώς ο όρος «γηροκομείο» παραπέμπει σε στερεότυπα του παρελθόντος και είναι καλύτερα να ονομάζεται δομή φροντίδας ηλικιωμένων.

Για τη συγκεκριμένη δομή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εντυπωσιακή σε ποιότητα και σε ανθρωπιά. Ανέφερε, μάλιστα, και ένα περιστατικό που του περιέγραψαν, όταν επισκέπτες από γειτονική χώρα πήγαν στο Γηροκομείο και ζήτησαν να κλείσουν δωμάτιο νομίζοντας ότι είναι ξενοδοχείο.

Comments are closed.