ΕΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας

Επιβεβαίωση της δέσμευσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της κοινής ειδικής ομάδας.

Η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία, που έρχεται να προστεθεί στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».

Αυτό υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «ενεργειακό εκβιασμό».

Τα δύο μέρη, ακόμα, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της κοινής ειδικής ομάδας για την ενεργειακή ασφάλεια. Την οποία ανακοίνωσαν (25/3) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κοινή δήλωση, αναφέρει τα εξής: «Η Ρωσία απέδειξε ότι είναι αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη με τις αδικαιολόγητες και απαράδεκτες ενέργειές της, όπως η διακοπή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Φινλανδία, η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία και η απειλή ανάληψης παρόμοιων ενεργειών κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη χρήση ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία και επιβεβαιώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τις σκανδιναβικές χώρες έως τα Βαλκάνια, καταβάλλονται προσπάθειες για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από το 2020, η Φινλανδία διασυνδέεται με την Εσθονία μέσω του Balticonnector, ενός έργου που υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο αυξάνει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τη Φινλανδία και την περιοχή.

Επιπλέον, την 1η Μαΐου, ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Πολωνίας-Λιθουανίας που ενισχύει τις δυνατότητες επιλογής και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της αγοράς αερίου της Βαλτικής και έλαβε επίσης στήριξη μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την επείγουσα ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Μαζί, συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στο πλαίσιο της κοινής ειδικής ομάδας για την ενεργειακή ασφάλεια, την οποία εξήγγειλαν οι πρόεδροι κ. Μπάιντεν και κ. φον ντερ Λάιεν στις 25 Μαρτίου.

Μέσω της ειδικής ομάδας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ενεργειακής απόδοσης και των έξυπνων τεχνολογιών στις ευρωπαϊκές κατοικίες και επιχειρήσεις, εξηλεκτρίζουμε τη θέρμανση και εντατικοποιούμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας με σκοπό τη συνολική μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη σύμβαση που συνήψε η Φινλανδία για τη μίσθωση πλωτού τερματικού σταθμού εισαγωγής ΥΦΑ από πάροχο των ΗΠΑ, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους, ως σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της ειδικής ομάδας».

Comments are closed.