Σκιάθος: Παραμένει bike friendly προορισμός για 2η χρονιά

Την πιστοποίηση "Bike Friendly Destination" έλαβε το νησί.

Η Σκιάθος πιστοποιήθηκε ξανά ως νησί φιλικό προς τον ποδηλάτη με το σήμα “Bike Friendly Destination“, το οποίο βρίσκεται υπό τις Αιγίδες των Υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Σκιάθου σφραγίζει τη στρατηγική του για ανάπτυξη ήπιων μορφών μετακίνησης των τουριστών και αναδείξεις όλων των τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος και του φυσικού του κάλους. Η καταπράσινη Σκιάθος διαθέτει όλες τις πιστοποιημένες προϋποθέσεις ενός ποδηλατικού προορισμού. Το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών στο νησί που προσφέρει ποικίλες διαδρομές ποδηλασίας για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Η κατάλληλη σήμανση και η ευνοϊκή μορφολογία του εδάφους των διαδρομών καθιστούν το νησί τον «απόλυτο» προορισμό για μεμονωμένους ή οργανωμένους ποδηλάτες, καθώς και γενικότερα για τους φίλους των ειδικών-θεματικών μορφών τουρισμού.

Ο προορισμός της Σκιάθου πληροί μια σειρά από κριτήρια με υπηρεσίες και υποδομές φιλικές προς ποδηλάτες. Ορισμένα από αυτά είναι:
1) Ύπαρξη ποδηλατικών διαδρομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου. Το δίκτυο των μονοπατιών επεκτείνεται μεταξύ των οποίων υπάρχει σχεδιασμός για νέες διαδρομές για πεζοπόρους, ποδηλάτες και ΑΜΕΑ.
2) Δυνατότητα ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων από επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο, με διαθεσιμότητα νέων ηλεκτρικών ποδηλάτων και με δίκτυο διανομής στα ξενοδοχεία ή καταλύματα του νησιού.
3) Διοργάνωση εκδηλώσεων για το ποδήλατο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, με στόχο την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και τη χρήση του ποδηλάτου ως φιλικού προς το περιβάλλον μεταφορικού μέσου.
4) Συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις και workshops, όπως και networking events για το ποδήλατο.
5) Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων σε κοινόχρηστους χώρους (λιμάνι κ.ά.)
6) Ύπαρξη πιστοποιημένων Bike Friendly Hotels και καταλυμάτων στον Δήμο.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γινόμαστε φιλικός προς το ποδήλατο προορισμός. Ήταν ένα επίτευμα που καταφέραμε με σκληρή δουλειά ώστε να έχουμε όλες τις προδιαγραφές. Είναι επίσης σημαντικό να παροτρύνουμε τον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο, ώστε να προσεγγίσει τα απίστευτα σημεία που έχει η Σκιάθος και δεν μπορεί με αυτοκίνητο, αλλά και όλα τα άλλα. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με το δίκτυο Bike Friendly και την Paths of Greece, που οργανώνει τα μονοπάτια της Σκιάθου, έτσι ώστε να συνδυάζονται αυτές οι δύο δραστηριότητες. Είναι κάτι που βοηθά πολύ τον εναλλακτικό τουρισμό και ενισχύει τις εποχές στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα Καραντζαβέλου για τη συνεργασία και να υποσχεθώ ότι εδώ θα είμαστε και του χρόνου να την επαναλάβουμε».

H γενική διευθύντρια της ΝΑΤΤΟΥΡ AMKE, Βίκυ Καραντζαβέλου, με τη σειρά της σημείωσε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Δήμο Σκιάθου, που ήταν από τους πρώτους δήμους που πίστεψε στο ποδήλατο, έγινε φιλικός προς τον ποδηλάτη. Πιστοποιήθηκε λοιπόν πέρυσι και φέτος ξαναπαίρνει το σήμα, το οποίο παροτρύνει ουσιαστικά τους τουρίστες να μπορέσουν να κάνουν τις βόλτες τους στο νησί χρησιμοποιώντας ένα ήπιο μέσο μεταφοράς».

Το δίκτυο του Bike Friendly αποτελείται -έως σήμερα- από 130 ξενοδοχεία (bike friendly hotels), 8 δήμους-προορισμούς (bike friendly destinations), και αρκετούς συνεργάτες, όπως ποδηλατικές εταιρείες (bike friendly partners), τουριστικά γραφεία (greek bike specialists) που μεριμνούν για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των φίλων του ποδηλάτου. Η τάση συμμετοχής στο δίκτυο είναι αυξητική και αντανακλά την ανάγκη των επισκεπτών και των κατοίκων για χρήση του ποδηλάτου ως ένα μεταξύ άλλων –covid free- μεταφορικoύ μέσου, αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένες ποδηλατικές υπηρεσίες και υποδομές εξυπηρέτησης των φίλων του ποδηλάτου, δημιουργώντας παράλληλα και ποδηλατική ταυτότητα στους προορισμούς.

Comments are closed.