Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων: Μέσα στο 2022 ολοκληρώνεται η δημοπράτησή τους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Τη δημοπράτηση εντός του επόμενου 20ημέρου νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη (ανατ. Τομέας), Χαλκίδα, Λαμία, Βόλο, Λάρισα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022.

«Όλες οι υποδομές στη χώρα είναι σε εξέλιξη» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μετρά πλέον έξι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (από τρεις που ήταν το 2019), 13 υπό κατασκευή και 12 σε διαγωνιστική διαδικασία, ενώ πέντε μονάδες είναι έτοιμες να υπογραφούν οι συμβάσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Ο Μ. Γραφάκος αναφερόμενος στην απουσία χρηματοδότησης έως το Δεκέμβριο του 2023, επεσήμανε πως «τα έργα ΣΔΙΤ τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημόσια έργα», ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές για την χρηματοδότηση των νέων μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, που είναι πολύ κρίσιμες για την κυκλική οικονομία. «Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος» τόνισε ο Μ. Γραφάκος, προσθέτοντας πως ήδη συντάσσεται η μελέτη που θα υποδείξει που θα κατασκευαστούν οι νέες Μονάδες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ελλάδος (Δίκτυο ΦΟΣΔΑ), Δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπετζώνης, επιβεβαίωσε ότι τα έργα υποδομών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, αν και όπως τόνισε «ο χρόνος είναι λίγος και για το 2025 και για το 2030».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος ευχήθηκε η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Πάτρα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να μην υπάρξουν εμπλοκές, ενώ απαρίθμησε τα έργα που θα επιτρέψουν στην Αχαΐα να έχει τα επόμενα χρόνια μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην ίδια συνεδρία μίλησαν ο Πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος, Ηλίας Παλιαλέξης.

Comments are closed.