Πολιτική Προστασία: Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους έναντι των καταστροφών.

Το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Αlon Schuster, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ ο Χ. Στυλιανίδης. Στη συνάντηση έλαβε, επίσης, μέρος και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (National Emergency Management Authority – NEMA), Yoram Laredo.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Χ. Στυλιανίδης έκανε σειρά επαφών για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την προώθηση μια θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Με το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους έναντι καταστροφών, ιδίως στα πεδία σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Επιπλέον, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των δυνατοτήτων απόκρισής τους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, μέσω παροχής αμοιβαίας συνδρομής και στενότερης συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πρόκειται, όπως τονίζει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το πρώτο βήμα προώθησης μιας στενότερης περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και για μια πρωτοβουλία, την οποία καλωσόρισαν οι συνομιλητές του Χ. Στυλιανίδη στο Ισραήλ, που έχει τη δυναμική να ενισχύσει, μέσω της χώρας μας, την παρουσία και συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο ο Χ. Στυλιανίδης μετά την υπογραφή του μνημονίου με το Υπουργείο ‘Αμυνας, στο οποίο ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα ορισμένα θέματα διαχείρισης κρίσεων στο Ισραήλ.

«Στόχος μας, μετά από αυτή την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, είναι να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για μια περιφερειακή συνεργασία που αποτελεί για εμένα μεγάλο στόχο – είχα ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Μια συνεργασία που βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής, σε ένα δύσκολο σημείο του κόσμου, σε ένα hotspot. Ώστε η κάθε μια χώρα να συνδράμει την άλλη με πρακτικό τρόπο σε κάθε έκτακτη ανάγκη, σε κάθε φυσική καταστροφή», επισήμανε ο Χ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και με την υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία συζήτησαν τα θέματα της κλιματικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Ακόμη, όπως τόνισε, η περιφερειακή συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στο RescEU.« Γιατί η χώρα μας αποτελεί από φέτος κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU για την περιοχή μας, με ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα προ-τοποθέτησης Ευρωπαίων Πυροσβεστών για παροχή συνδρομής προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, αλλά και με ένα επιπλέον ελικόπτερο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ενίσχυση της δασοπροστασίας στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Κι όλα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Υπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά δίνουν μεγάλες δυνατότητες στη χώρα, όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά την αναβαθμίζουν και γεωπολιτικά σε μια πράγματι πολύ κρίσιμη περιοχή. «Αυτή, λοιπόν, η ευρύτερη συνεργασία, αλλά και η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ, πιστεύω ότι αναβαθμίζει τη χώρα μας ως κύριο μοχλό της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας υπό την ομπρέλα των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε ο Χ. Στυλιανίδης.

Ο Χ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα πολύ παραγωγικό ταξίδι στο Ισραήλ και για μια χώρα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή μας, για την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με συναρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς , όπως είπε ο υπουργός, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία τους στις νέες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νέου «δόγματος» για τη διαχείριση κρίσεων και προσέθεσε ότι το νέο «δόγμα» της Πρόληψης, Προετοιμασίας/Ετοιμότητας, Ανθεκτικότητας, υπηρετεί τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο και διεθνώς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Χ. Στυλιανίδης συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Omer Bar-Lev, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών, κυρίως όσον αφορά στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων, καθώς και την από κοινού αξιολόγηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση (τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, διαδικασιών εναέριων περιπολιών, χρήσης επιβραδυντικού υγρού κ.α). Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με πρωτόκολλα και διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, αλλά και προγράμματα ενίσχυσης του εθελοντισμού.

Στη συνάντησή του με την Υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας, Tamar Zandberg, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ. Τέλος, ο Υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το επιστημονικό δυναμικό του και να ενημερωθεί διεξοδικά για καινοτόμες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.

Comments are closed.