Κ. Σκρέκας: «Θεμέλιο ασφάλειας η συνεργασία των χωρών της Αν. Μεσογείου»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού στο πλαίσιο της EMGF.

Η Σύνοδος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο στέλνει ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και προωθεί φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας που συμμετείχε στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδη.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, της Γαλλίας, Agnès Pannier-Runacher, του Ισραήλ, Karine Elharrar, της Ιταλίας, Roberto Cingolani, της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh και της Παλαιστίνης, Zafer Milhem, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και η επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβαν μέρος ως Παρατηρητές.

Ο Κ. Σκρέκας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες δεν πρέπει να απομακρύνουν τα κράτη από τον βασικό στόχο της πράσινης μετάβασης.

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, ότι το EMGF θα καταθέσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σταδιακή απανθρακοποίηση του παραγόμενου φυσικού αερίου της περιοχής σε συνεργασία με τα Κράτη – Μέλη.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτόν, όπως είπε, η Ελλάδα αναπτύσσει κοινές υποδομές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας. Σχετικές επισημάνσεις από την αγορά ανέφεραν σχετικά ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής μπορούν να διοχετευτούν στην Ευρώπη με την υγροποίησή τους στις εγκαταστάσεις που διαθέτει η Αίγυπτος και τη μεταφορά τους στους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (στη Ρεβυθούσα και τις νέες υποδομές που αναπτύσσονται). Ήδη η Energean έχει μνημόνιο με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Κ. Σκρέκας, δήλωσε: «Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Comments are closed.