Γερμανία: Η μείωση παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί επίθεση εναντίον μας

Ο Γερμανός Υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγόρησε τον Β. Πούτιν για εσκεμμένη οικονομική επίθεση.

Οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που στοχεύει να «διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», κατήγγειλε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Αυτή η «οικονομική επίθεση» έγινε «εσκεμμένα» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη δει αυτήν την μέθοδο αρκετές φορές, με τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία ή τη Δανία», είπε ο υπουργός.

«Θα διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», προκαλώντας «αύξηση των τιμών», προειδοποίησε ο Χάμπεκ.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream την περασμένη εβδομάδα κατά 40%, μετά κατά 33%, επικαλούμενος ένα τεχνικό πρόβλημα.

Αλλά για τη γερμανική κυβέρνηση, αυτό είναι μια «πολιτική απόφαση», που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πτώση των παραδόσεων, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή αυξημένη χρήση, έως το 2024, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα.

Μια πικρή απόφαση για αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

«Οι δεξαμενές (φυσικού αερίου) είναι γεμάτες μόνο κατά 60% και αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές, και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, μια προσωπικότητα του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων.

Λόγω των τεράστιων αναγκών της βιομηχανίας της, η Γερμανία εισάγει σχεδόν το 35% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να εργάζεται σκληρά για να προμηθευτεί ενέργεια από εναλλακτικές πηγές.

Comments are closed.