Παραδοσιακές και έξυπνες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μας.

Με τις τιμές στο ενεργειακό τομέα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και το κρύο να έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα η πλειονότητα των απλών νοικοκυριών αναζητά λύσεις τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμές για τον τρόπο που μπορεί να περιορίσει τις αυξημένες δαπάνες που συνεπάγεται η προσπάθεια να κρατηθεί ένα σπίτι ζεστό.

Οι κρατικές επιδοτήσεις είναι θετικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός εξαιτίας των ανατιμήσεων σειράς προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, έχει πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και έχει ξεφύγει από κάθε αρχικό σχεδιασμό.

Το ερώτημα της άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας είναι πλέον πρώτη  είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα ενός μέσου νοικοκυριού. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα νοικοκυριά ακόμη και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων που επένδυσαν σε φυσικό αέριο και αυτονόμηση της κατοικίας, αλλά εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων, ανάβουν την θέρμανση μόνον όταν είναι εντελώς απαραίτητο.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης σε δημόσιες παρεμβάσεις έχει αναφερθεί σε λύσεις άμεσες και μακροπρόθεσμες για οικονομία στον ενεργειακό προϋπολογισμό.Η άμεση λύση για οικονομία ενόψει του χειμώνα είναι οι καταναλωτές να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες μορφές θέρμανσης, αλλά να μονώσουν ανοίγματα από τα οποία το σπίτι «μπάζει», έχει αναφέρει στο ΑΠΕ. Αυτό γίνεται με απλές κινήσεις και χαμηλό κόστος. Π.χ., αν διαπιστώσουμε ότι μπαίνει αέρας από την εξώπορτα, μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτι στο κάτω μέρος της ή γύρω-γύρω. Χρειάζεται επίσης να επιδιορθωθούν τα κουφώματα (παράθυρα ή πόρτες) που μπάζουν.

Επίσης, απλό και εφικτό είναι να μειωθεί η θερμοκρασία του χώρου, καθώς για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που τη μειώνουμε, έχουμε περίπου 6% εξοικονόμηση κόστους. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα στον χώρο, έστω φορώντας ένα ρούχο παραπάνω. Η υπερβολική ζέστη, πέρα από πολυδάπανη, είναι και ανθυγιεινή. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανά χώρο είναι οι εξής: μπάνιο 22 ° C, καθιστικό 20-22 ° C, υπνοδωμάτια 18 ° C. Για να πετύχουμε τη διαφορετική ιδανική θερμοκρασία ανά χώρο, μπορούμε να τοποθετήσουμε σε κάθε σώμα ειδικούς θερμοστάτες-βάνες, που όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, κλείνουν αυτομάτως τη θέρμανση. Οι θερμοστάτες αυτοί ευτυχώς δεν είναι πανάκριβοι και αποτελούν μια καλή λύση.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την προμήθεια του ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι πρώτα από όλα χρειάζεται να προσέχουμε και να ογκομετρήσουμε σωστά τη δεξαμενή μας. Αν υπολογίσουμε τις διαστάσεις της, μπορούμε με έναν απλό υπολογισμό να ξέρουμε τι μας παραδίδει η κάθε εταιρεία, όταν πέσει ο αφρός μετά την παραλαβή. Πρέπει να ξέρουμε δηλαδή να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να το μάθουμε, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της δεξαμενής (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής, αναφέρει.

Την ποσότητα του πετρελαίου που παραλάβαμε, μπορούμε να την υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και έχει 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60×25=1500 λίτρα πετρέλαιο. Είναι απαραίτητο να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη, μεταλλική βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή. Δεν εφησυχάζουμε με την ποσότητα που γράφει ο μετρητής. Οι άνθρωποι που μας παραδίδουν το καύσιμο είναι, όπως όλοι μας, μέρος της κοινωνίας και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμμορφώνονται στον νόμο, προσθέτει.

Επενδύσεις για ένα έξυπνο σπίτι που εξοικονομεί ενέργεια
 

Όπως αναφέρουν ειδικοί που επικοινώνησε το ΕΜΕΑ.gr η σταδιακή επένδυση στην δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος σε μια κατοικία, οποιουδήποτε μεγέθους, έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη απόσβεση της. Για παράδειγμα το έξυπνο πλυντήριο έχει την δυνατότητα να επιλέξει το πιο οικονομικό πρόγραμμα πλύσης ρούχων, ο έξυπνος φούρνος αναγνωρίζει το φαγητό που είναι έτοιμο για ψήσιμο και προγραμματίζει να είναι έτοιμο σε 45 λεπτά. Ενώ το σημαντικότερο, ο θερμοστάτης του σπιτιού ρυθμίζει τη θερμοκρασία στις προτιμήσεις των ενοίκων του και οι λάμπες ανάβουν μόλις πέσει το φως του ηλίου. Όλα αυτά τα προϊόντα διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά σε τιμές που γίνονται ολοένα και πιο προσιτές σε ένα μέσο νοικοκυριό διαθέτουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας

Ενδεικτικά αναφέρονται έξυπνοι θερμοστάτες που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης μιας κατοικίας έως και 30%. Οι έξυπνοι θερμοστάτης ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στον θερμοστάτη να ανάβει τα σώματα και τα κλιματιστικά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τα απενεργοποιεί όταν δεν είναι κανείς σπίτι. Επίσης σημαντική μείωση ενέργειας έχουν οι έξυπνες λάμπες LED καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από απόσταση μέσω κινητού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι έξυπνες πρίζες καθώς έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου στην περίπτωση αυτή να διακόψουν αυτόματα την παροχή ενέργειας. Φυσικά και το έξυπνο ψυγείο συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας καθώς με ενσωματωμένες τεχνολογίες δίνει πληροφορία στο καταναλωτή για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται το ψυγείο να ανοιγοκλείνει.

Comments are closed.