Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αλλάζει την καθημερινότητα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών

Το ΑΙ βοηθά και στην ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού. Ο κ. Homann, αντιπρόεδρος της Microsoft, ανέφερε ότι πλέον αρχίζουμε και βλέπουμε ΑΙ εργαλεία, τα οποία αυτοματοποιούν την ανάπτυξη εφαρμογών και τη δημιουργία κώδικα.

«Πότε θα αντιληφθεί ο καθένας από εμάς ότι το ΑΙ (δηλ. η τεχνητή νοημοσύνη) είναι παντού μέσα στη ζωή μας;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Applied Materials κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Atoms to Algos», η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Οι δύο έτεροι συμμετέχοντες στο workshop, ο Moe Tanabian και ο Ulrich Homann, αντιπρόεδροι στη Microsoft, απάντησαν ο μεν πρώτος «μέσα στην επόμενη 10ετία», ο δε δεύτερος «αρκετά νωρίτερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα των εφαρμογών ΑΙ. Δηλαδή, έχουμε πλέον λύσεις και applications τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να κάνουν πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα, εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα για μια βασικού επιπέδου «συζήτηση», αλλά, κυρίως, έχουν αρχίσει να προβαίνουν σε προβλέψεις βασισμένες στα δεδομένα με τα οποία τις τροφοδοτούμε.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft ανέφερε ότι τα υπάρχοντα συστήματα είναι τόσο έξυπνα, ώστε ακόμη και αν κάποιος γράφει ένα κείμενο χρησιμοποιώντας δύο γλώσσες, μπορούν να επιλέγουν σε ποια από τις δύο θα κάνουν την πρόταση για τη συμπλήρωση της λέξης που πληκτρολογεί. «Όλα αυτά είναι πράγματα που σήμερα γίνονται και δεν είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον», τόνισε ο κ. Homann.

Η σημασία της συνεργασίας

Καθώς το ΑΙ κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του, αλλάζουν και οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ένα σημείο που τονίστηκε αρκετές φορές από τους γκουρού της τεχνολογίας είναι ότι πλέον δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία να κινείται αυτόνομα και χωρίς να συνεργάζεται. Μάλιστα, οι συζεύξεις θα πρέπει να γίνονται τόσο με εκείνες που διαθέτουν αντίστοιχο αντικείμενο δραστηριοποίησης όσο και με επιχειρήσεις που κινούνται σε άλλους τομείς του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μάλλιος, είναι ότι πρακτικά το hardware και το λογισμικό θα πρέπει να συμβαδίζουν σε κάποιο βαθμό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία οι αλλαγές στο hardware απαιτούν αρκετό χρόνο προκειμένου να «ενσωματωθούν» στις συσκευές. Η Applied Materials, η οποία παρέχει τα εργαλεία στους κατασκευαστές hardware προκειμένου να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους, καλείται να είναι σε επαφή με εταιρείες όπως η Microsoft, προκειμένου να κατανοεί ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των εφαρμογών τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται με ευελιξία και ταχύτητα. Ο κ. Μάλλιος επεσήμανε ότι η καινοτομία στο χώρο του hardware και των επεξεργαστών με τη χρήση νέων και προηγμένων υλικών είναι ο «άγνωστος ήρωας» του κλάδου.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία ακόμη πρόκληση, αυτή της κατανάλωσης ενέργειας. Σε επίπεδο συσκευών σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν εταιρείες όπως η ελληνική Think Silicon, την οποία έχει εξαγοράσει η Applied Materials, και αναλαμβάνει τον σχεδιασμό chips και οθονών για μικρού μεγέθους φορητές συσκευές, δίνοντας έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το «άκρο» του δικτύου

Το hardware είναι απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσει το αποκαλούμενο edge, το «ακραίο» τμήμα των δικτυακών υποδομών, εκεί όπου συναντάμε όλες αυτές τις συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Οι συγκεκριμένες συσκευές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και παράγουν δεδομένα, τα οποία «μεταφέρονται» στις cloud υποδομές για αξιοποίηση και το αντίστροφο. Και εκεί είναι που «αρχίζει η μαγεία» όταν χρησιμοποιείται το ΑΙ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Tanabian, καθώς τότε βλέπουμε τις δυνατότητες των εφαρμογών και του λογισμικού.

Ένα ζήτημα που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών τεχνολογικών πλατφορμών. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί λογισμικού (developers) καλούνταν να γράφουν κώδικα σε διαφορετικές εκδόσεις, προκειμένου οι εφαρμογές τους να «τρέχουν» σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες. Κάτι που πλέον αλλάζει.

Όπως ανέφερε ο κ. Tanabian, πλέον οι developers έχουν τη δυνατότητα να γράφουν κώδικα μία φορά και αυτός να «τρέχει» παντού. Αυτό είναι εφικτό, καθώς οι εφαρμογές μπορούν να «ανεβαίνουν» στα αποκαλούμενα containers, να διανέμονται σε όλες τις πλατφόρμες και να «τρέχουν» χωρίς αλλαγές, χάρη σε μία προσέγγιση που αποκαλείται «Kubernetes».

Ουσιαστικά, το «Kubernetes» αναλαμβάνει την «ενορχήστρωση» των εφαρμογών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως τεχνολογικής πλατφόρμας, μειώνοντας τον όγκο δουλειάς των developers.

Το AI στο λογισμικό

Είναι μάλλον προφανές ότι σε αυτή τη νέα εποχή για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, είτε λογισμικού είτε hardware, το cloud διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Η στενή σύνδεση του cloud με το edge επιτρέπει να είναι εφικτές όλες αυτές οι υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Με το ΑΙ να κάνει το επόμενο βήμα, επιτρέποντας να αυτοματοποιούνται διαδικασίες και να βελτιώνεται η χρηστικότητα των υπηρεσιών.

Το ΑΙ βοηθά και στην ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικού. Ο κ. Homann ανέφερε ότι πλέον αρχίζουμε και βλέπουμε ΑΙ εργαλεία, τα οποία αυτοματοποιούν την ανάπτυξη εφαρμογών και τη δημιουργία κώδικα. «Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει μια εφαρμογή», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «απελευθερώνονται» οι προγραμματιστές από πολλές εργασίες που δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Ο κ. Μάλλιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να «απελευθερωθούν» η δημιουργικότητα και η έμπνευση των ανθρώπων για καινούργιες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ή απλώς να κάνουν κάτι που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους.

Comments are closed.