Συνάντηση Μητσοτάκη – Κολονά: Στην κορυφή της ατζέντας η ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε αιχμή στις απόψεις που αντάλλαξαν για μια σειρά διεθνών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Γαλλίδα υπΕΞ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.

Στην ατζέντα βρέθηκαν βεβαίως, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την Κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Comments are closed.