Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, το μέτρο θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με κίτρινο σακάκι και μπλε μπλούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφερόμενη στο «βάναυσο» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

«Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης που απηύθυνε σήμερα στην «Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι από την πρώτη ημέρα του πολέμου η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας αυτής με όπλα, με κονδύλια, δείχνοντας φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και με τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Η φον ντέρ Λάιεν τόνισε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της ρωσικής οικονομίας έχει αποκοπεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται σε διάλυση. Τόνισε, επίσης, ότι το Κρεμλίνο είναι αυτό που έφερε στο επίπεδο της καταστροφής τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν, θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής».

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα συνεχάρη την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάρρος της ίδιας και του συζύγου της που εμψυχώνουν έναν ολόκληρο λαό. «Δώσατε φωνή στο λαό σας στο παγκόσμιο προσκήνιο και δώσατε ελπίδα σε όλους μας. Ζήτω η Ουκρανία!», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Όπως είπε, η ΕΕ θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Ουκρανία άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ταξιδέψει αύριο στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη

Tην ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες μας».

Διπλασιασμός της πυροσβεστικής ικανότητας της ΕΕ

«Σήμερα να ανακοινώσω ότι θα διπλασιάσουμε την πυροσβεστική μας ικανότητα τον επόμενο χρόνο», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «πρέπει επίσης να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστούμε το μεταβαλλόμενο κλίμα» και προσέθεσε ότι «η καταστροφική δύναμη των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει οποιαδήποτε χώρα να αγωνιστεί μόνη της».

«Αυτό το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνα από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά καθώς οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη δυναμικότητα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επισήμανε ότι «η ΕΕ θα αγοράσει άλλα 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να προσθέσει στον στόλο. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Πλαφόν στα υπερκέρδη

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος έδωσε σημαντική θέση στο θέμα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο καλπάζων πληθωρισμός απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει σε πλήρη και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν με ύφος αυστηρό και υπό τα διαδοχικά χειροκροτήματα του Ημικυκλίου.

«Πέραν της άμεσης κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Η σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον δίκαιη για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε χαμηλό κόστος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την κυρίαρχη επήρεια του φυσικού αερίου», είπε.

Η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούν να τα ανακατανείμουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν επί του έκτακτου σχεδίου που προτείνει η Κομισιόν, ορισμένα μέτρα του οποίου ήδη διχάζουν τους 27 που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές ενεργειακές πραγματικότητες.

Προτεραιότητα στο υδρογόνο

Είναι η τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της που η πρόεδρος της Κομισιόν εκφωνεί την ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά φέτος σε μία πολύ διαφορετική συγκυρία: εδώ και ένα χρόνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ενισχυμένη από την ενιαία ευρωπαϊκή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της Covid -19.

Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του θέματος των τιμών της ενέργειας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων αφιερωμένης στην ανάπτυξη του υδρογόνου, με την ικανότητα επένδυσης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς αυτής της αγοράς που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη .

«Πρέπει να περάσουμε από την λιανική στην χονδρική αγορά (…) θέλουμε θα παραγάγουμε δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ετησίως μέχρι το 2030».

Αυτό απαιτεί την πλήρωση του ελλείμματος επενδύσεων, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν δίνοντας την διαβεβαίωση ότι αυτή η δημόσια τράπεζα θα συμβάλει επίσης ως εγγυήτρια της αγορά υδρογόνου.

Δεσμεύθηκε επίσης για την συγκρότηση «στρατηγικών αποθεμάτων» για την αποφυγή της διακοπής της τροφοδοσίας σε ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την βιομηχανία της, κυρίως σε σπάνιες γαίες και λίθιο, η παγκόσμια προσφορά των οποίων ελέγχεται από την Κίνα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διπλασιάσει τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών την επόμενη χρονιά με την αγορά δέκα ελαφρών αμφιβίων αεροσκαφών και τριών επιπλέον ελικοπτέρων.

«Αυτό το καλοκαίρι, στείλαμε αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Σουηδία ή την Ιταλία για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές στην Γαλλία και την Γερμανία. Αλλά, καθώς τα επεισόδια γίνονται πιο συχνά και έντονα, η Ευρώπη θα έχει ανάγκη περισσότερα μέσα».

Comments are closed.