Ελληνικός Χρυσός: Χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ για τις Σκουριές

Ανακοινώνει, επίσης, την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eldorado Gold για το Έργο των Σκουριών και έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ

Η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση δυο σημαντικών ορόσημων για την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητάς τους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β. Ελλάδα.

Καταρχάς, η Ελληνικός Χρυσός -εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη θυγατρική της Eldorado Gold- ολοκλήρωσε τη σύναψη μακροχρόνιου κοινοπρακτικού δανείου από τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 680 εκατ. Ευρώ, με το οποίο διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του Έργου των Σκουριών στη Βόρεια Ελλάδα. Στο ποσό των 680 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και Δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των Σκουριών θα καλυφθεί στο σύνολό του από την μέτοχο της Ελληνικός Χρυσός Eldorado Gold. Η εκταμίευση των κεφαλαίων υπόκειται στους συνήθεις όρους σύναψης κοινοπρακτικών δανείων Project Finance και η πρώτη χορήγηση προβλέπεται να καταβληθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Επίσης, η Ελληνικός Χρυσός είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Eldorado Gold, στο πλαίσιο της υπογραφής του ως άνω μακροχρόνιου κοινοπρακτικού δανείου, προχώρησε στη λήψη της επενδυτικής απόφασης σχετικά με την επανέναρξη των κατασκευών στις Σκουριές με την ολοκλήρωση της δανειοδοτικής διαδικασίας.

Με τις παραπάνω εξελίξεις ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών και την αξιοποίηση ενός παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος χρυσού και χαλκού που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία στην εθνική και την τοπική οικονομία. Η ανάπτυξη των Σκουριών αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου.

Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα ωφελήσουν αποκλειστικά την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.
Το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και να διαρκέσει περίπου 3 έτη. Το Έργο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, σύμφωνα και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ESIA) που έχει ολοκληρώσει η Ελληνικός Χρυσός.

«Οι Σκουριές εκφράζουν την επόμενη φάση ανάπτυξης της Eldorado, παράγοντας σημαντική αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας με εύρωστους οικονομικούς δείκτες έργου, ενώ παρέχουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και στην οικονομία της Ελλάδας», δήλωσε ο Steve Reid, Πρόεδρος του ΔΣ της Eldorado Gold. «Έχοντας την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα τις Σκουριές, το διοικητικό συμβούλιο και η ηγετική ομάδα της Eldorado, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξαναρχίσει η κατασκευή στις Σκουριές και θα θέσουμε σε παραγωγή αυτό το παγκοσμίου κλάσης μεταλλείο. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα γι’ αυτό το σημαντικό ορόσημο».

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε «Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την υπογραφή αυτής της χρηματοδότησης και την επανέναρξη των κατασκευών στις Σκουριές. Η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στη χρηματοδότηση του Έργου, εξασφαλίζει εναρμόνιση μεταξύ των στρατηγικών μας εταίρων προχωρώντας προς την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στις Σκουριές. Πλέον το επίκεντρο της προσοχής μας μετατοπίζεται στην εκτέλεση του έργου, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια καθώς θα βελτιστοποιούμε τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές».

«Μόλις ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή τους, οι Σκουριές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική παραγωγή χρυσού και το ταμειακό προφίλ της Eldorado και θα διαφοροποιήσουν την επιχείρησή μας μέσω των εσόδων από τον χαλκό. Εκ μέρους των ομάδων της Eldorado και της Ελληνικός Χρυσός, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τους τοπικούς εταίρους μας, τον Δήμο Αριστοτέλη, την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη του Έργου και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να αναπτύξουμε ένα παγκόσμιου κλάσης μεταλλείο στην περιοχή, τηρώντας τα παγκοσμίως κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και κριτήρια ESG», συνέχισε ο Burns.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας τόνισε: «Σήμερα κάναμε δυο πολύ μεγάλα βήματα που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τον τελικό μας στόχο που είναι η πλήρης έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Σκουριών. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Eldorado Gold για την έγκριση της επενδυτικής απόφασης, καθώς και όλους τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός για τη συνεισφορά τους σε αυτήν την προσπάθεια» και πρόσθεσε στη συνέχεια «έχουμε μία σημαντική διαδρομή μπροστά μας και θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική τόσο για την ανάπτυξη των Σκουριών όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεταλλείου μας στην Ολυμπιάδα, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο καθοριστικά, στην αλλαγή του προφίλ της Ελληνικής οικονομίας».

Comments are closed.