Η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα δείχνει πως βαδίζουμε σε αχαρτογράφητη γη

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η κλιματική αλλαγή βαίνει κλιμακούμενη την ώρα που οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσεις ή σαφή ιδέα για το πώς θα αντιδράσει ο πλανήτης μας σε κάθε ενδεχόμενη μεταβολή. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), εξέδωσε αυτό που ονομάζει «Την τελευταία έκθεση που θα βρει την Γη έτσι όπως την γνωρίζουμε». To IPCC προτρέπει τις Κυβερνήσεις να ξεκινήσουν άμεσα μια «διόρθωση πορείας» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι τα μέχρι σήμερα σχέδια που παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκή.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόκληση της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και πιο συχνών και πιο έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως το 2030. Το όριο θερμοκρασίας 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως κρίσιμο και σε ένα βαθμό αυθαίρετο όριο, επειδή μετά από αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βρεθούμε στο «σημείο χωρίς επιστροφή». Το αναφέρουμε ως αυθαίρετο γιατί όπως είπαμε, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ήδη την γκάμα των πιθανών επιπτώσεων, ακόμα και τις επιπτώσεις στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή. Ουσιαστικά έχουμε ήδη ξεπεράσει το επικίνδυνο σημείο, όμως καμία οργάνωση δεν μπορεί να μιλήσει ξεκάθαρα χωρίς να δημιουργήσει την εντύπωση πως επίκειται το τέλος του κόσμου.

«Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι εφικτό. Αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα. Είναι μια έκκληση για μαζικές ταχύτερες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονοδιάγραμμα. Εν ολίγοις, ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα – τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα» δήλωσε κατά την παρουσίαση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Τι εννοείς επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;

Μιλάμε για περιόδους ακραίας ζέστης σε κάποια μέρη του κόσμου και σε άλλα μέρη του κόσμου ρεκόρ βροχής και πλημμυρών. Όμως το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν η ξηρασία και οι πλημμύρες χτυπήσουν το ίδιο μέρος του κόσμου. Ενδεικτικό είναι αυτό που αναφέρει ο Friederike Otto, που ανήκει στην συγγραφική ομάδα της έκθεσης του IPCC και είναι καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου: «Δεν έχουμε ζητήσει από τα μοντέλα να μας προβλέψουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες όπως 50 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά (κάτι που συνέβη το 2021) και να δούμε πόσο πιθανό είναι ή αν μπορεί να συμβεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχουν αυτές οι εκπλήξεις».

Ποιοι βρίσκονται στην Ζώνη Κινδύνου
Η έκθεση τοποθετεί στην ζώνη κινδύνου από 3.3 δις έως 3.6 δις ανθρώπους με όσους ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τον χειρότερο κίνδυνο. Χαρακτηριστικά, την ώρα της δημοσίευσης της έκθεσης η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Μαδαγασκάρη, χτυπήθηκαν επανειλημμένα από τον κυκλώνα Φρέντι. Ενώ οι ίδιες περιοχές δεν έχουν επανέλθει από τους κυκλώνες Ιντάι και Κένεθ το 2019. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τις «τυχερές», θα πληγούν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι, οι φτωχοί και οι νέοι. Όμως αυτή η κουβέντα συμπεριλαμβάνει επιστήμονες των φυσικών επιστημών, με κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και οικονομολόγους.

Βέβαια, εκθέσεις όπως αυτή του IPCC δεν είναι η χαρά των κυβερνώντων. Ποιος θέλει τους επιστήμονες να τους λένε τι να κάνουν; Οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το IPCC ως μια ομάδα θρησκόληπτων καταστροφολόγων και δυστυχώς η αλήθεια είναι πως το IPCC αυτολογοκρίνεται σε έναν βαθμό και δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια στους Κυβερνώντες ή μετράει τα λόγια της ώστε να μην γίνεται τόσο δυσάρεστη. Δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο λένε. Μένει να δούμε πόσο καλά θα πάει αυτή η στρατηγική.

Comments are closed.