Παγκόσμια Ημέρα Νερού: 2,2 δισ. άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Το νερό, «ο λευκός χρυσός» όπως συχνά χαρακτηρίζεται, αποτελεί ίσως το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον για την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Η Παγκόσμια ημέρα για το νερό, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, στοχεύει στην ενημέρωση για την τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής κοινωνίας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και δράση για την συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση του πόσιμου νερού. Το νερό, «ο λευκός χρυσός» όπως συχνά χαρακτηρίζεται, αποτελεί ίσως το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης. Αν και η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό θεωρείται πια αυτονόητη για εμάς, 2,2 δισ. συνανθρώπων μας ζουν χωρίς πρόσβαση σε αυτό- με την παγκόσμια ποσότητα του πόσιμου νερού να συνεχίζεται να μειώνεται, και την ποιότητά του να υποβαθμίζεται.

Λαμβάνοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει και να τονίσει τη σημασία του νερού. Επίσης, την ανάγκη της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Το νερό βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη:

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, της Unesco και άλλων ερευνητικών κέντρων, προκύπτουν τα εξής αποθαρρυντικά αποτελέσματα:

–       Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1/7 του συνολικού πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μην μπορώντας να καλύψουν πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα 232 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

–       Το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό

–       18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αποθεμάτων σε νερό

–       400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν

–       2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής

–       Το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση

–       Καθημερινά, γυναίκες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό στις οικογένειές τους αφιερώνουν συνολικά 200.000.000 ώρες κουβαλώντας βαριά φορτία νερού. Μάλιστα, η δυσκολία εύρεσης μη μολυσμένου νερού αναγκάζει τα κορίτσια να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς το σχολείο για να ασχοληθούν με αυτό.

–       Το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται κατά 64m3 / έτος

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

 

Comments are closed.